Lajittelu laajenee kotipihoilla Lempäälässä ja Vesilahdessa: Kartonki- ja muovipakkausten lajittelu alkaa ensi keväänä yli viiden asunnon kiinteistöillä

Taloyhtiöillä on hyvää aikaa valmistautua ja valmistella jätepisteet niin, että kaikki astiat sinne mahtuvat. Pirkanmaan jätehuolto muistuttaa, että vähintään viiden asunnon taloyhtiöt voivat tilata ruuhkan välttämiseksi astioita muovi- ja kartonkipakkauksille jo nyt.

 

Lajittelu laajenee kotipihoilla Lempäälässä ja Vesilahdessa. Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan kaikilta vähintään viiden asunnon kiinteistöiltä pitää löytyä pihasta lajitteluastiat kartonki- ja muovipakkauksille viimeistään 1. huhtikuuta 2023.

Lajitteluvelvoitteiden muutos koskee Lempäälässä noin 240:tä ja Vesilahdella noin 30:tä kiinteistöä.

Pirkanmaan jätehuollosta muistutetaan, että jäteastiat kannattaa tilata ajoissa.

– Isännöitsijöiden on nyt hyvä hetki tehdä kierros pihalla ja miettiä kartonki- ja muoviastioiden paikat, joissa huomioidaan käytön ja tyhjennysten helppous ja turvallisuus, sanoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.

– Tilatut astiat tuomme maksutta kiinteistölle. Astioiden koko riippuu taloyhtiön koosta, mutta useimmille riittää 660 litran pyörällinen jäteastia. Mitoituksessa kannattaa ottaa huomioon, että Tampereella ja Tampereen ympäryskunnissa astiat voidaan tyhjentää jopa 1–2 kertaa viikossa ja kauempana esimerkiksi kahden viikon välein. Jos kiinteistölle halutaan ajoneuvonosturin avulla tyhjennettävät syväsäiliöt, ne taloyhtiön täytyy itse hankkia, kertoo Varsala.

Taloyhtiöt voivat ottaa myös yhteisen astian eli muodostaa jätekimpan. Kun useampi taloyhtiö käyttää samaa jäteastiaa, tila riittää piha-alueella helpommin. Astioiden tilaukset tehdään Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilla. Sivuilta löytyvät myös tyhjennyshinnat ja vinkkejä jätetilan suunnitteluun.

 

Kartonki- ja muovipakkausten jäteastiat pitäisi olla hankittuna viimeistään 1. huhtikuuta 2023. Ensi keväänä kaikilta yli viiden asunnon kiinteistöltä pitää löytyä lajitteluastiat biojätteelle, metallille sekä lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille.

Ohjeita ja oppaita lajitteluun asukkaat ja isännöitsijät saavat ladattua Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivujen materiaalipankista.

Kun lajittelu sujuu hyvin, sekajätteen määrä pienenee ja sekajäteastioita voidaan vähentää tai niiden tyhjennysväliä pidentää.

Kodeista kerätystä kartongista tehdään muun muassa pakkauskartonkia ja aaltopahvia. Kierrätetty muovi  jatkaa esimerkiksi erilaisten kulutustavaroiden, kuten tiskiharjojen ja kukkaruukkujen sekä muovi- ja jätesäkkien raaka-aineeksi.

 

Biojätteen, lasipakkausten ja metallin keräysvelvoitteet vähintään viiden asunnon kiinteistöillä ovat tulleet voimaan jo aiemmin eli niiden keräysastiat pitäisi taloyhtiöistä jo löytyä.

Lajittelupalvelujen laajentamisella pyritään edistämään EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamista.  Yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2020 kierrätysaste Suomessa oli 42 prosenttia.