Juuri julkaistussa kyselytutkimuksessa (Sitra selvityksiä 220) avataan kansalaisten ja päättäjien ajatuksia päätöksentekoon osallistumisesta. Tutkimuksen mukaan viranhaltijat eivät luota kansalaisiin päätöksenteossa. Aiheeseen liittyen hyvänä esimerkkinä toimii valmisteilla oleva Valtatien 3 parantaminen välillä Lempäälä-Pirkkala eli niin kutsuttu Puskiaisten oikaisu.
Sitran tutkimusta mukaillen selvityksissä ja päätelmissä keskitytään viranomaisten keskenään antamiin lauselmiin sekä siihen, että vakuutellaan prosessin menneen erilaisten lakien mukaan.Kansalaisiin suhtautuminen pölkkypäinä käy parhaiten ilmi ELY-keskuksen 27.4.2022 julkaistussa perustellussa päätelmässä ympäristövaikutuksista (PIRELY/7069/2019).
Paikalliset kansalaiset antoivat lausuntoja ja mielipiteitä suunnitelmista viime talvena yhteensä 115 kappaletta. Kyseisessä päätelmässä niputetaan yhteen kaikki kansalaisten näkemykset ja niille annetaan palstaa noin puolen sivun verran todeten, että: ”Lähes kaikki mielipiteen jättäneistä ovat suhtautuneet kielteisesti hankkeeseen, mikäli se toteutetaan ns. oikaisuvaihtoehtona VE 1.” Näkemysten niputtaminen itsessään rappeuttaa kansalaisten kokemusta vaikuttaa asioihin. Yhtäältä niputtamalla prosentuaalisesti kansalaisten lausunnot saavat vain noin 1,3 prosenttia tilaa keskeisen dokumentin kokonaispituudesta. Dokumentti on 38 sivua pitkä.nMiksi käytän omaa aikaani asiaan perehtymiseen, ratkaisujen hakemiseen ja erialisten dokumenttien täyttämiseen ja karttojen piirtelyyn, jos viranomaispuolelta kukaan ei reagoi mitenkään?
Sitran tutkimustulokset osoittavat myös, että viranomaisten puhetavat etäännyttävät kansalaisia päätöksenteosta, ja harva kokee vaikuttamisen helpoksi. Dokumentti on tästäkin oiva esimerkki. Useat Pirkkalan ja Lempäälän asukkaat − itseni mukaan lukien − ovat ehdottaneet muita ratkaisuja uudelle kehätielle, esimerkiksi sijoittamalla se hieman kauemmas etelään tai että laajaa yhtenäistä metsäaluetta kehitettäisiin luontomatkailun suuntaan, jolla voitaisiin luoda uudenlaista yritystoimintaa ja hyvinvointia Pirkanmaalle.
Ratkaisuehdotuksiin ei ole vastattu henkilökohtaisesta eikä julkisesti. Puhetavan ongelmana on myös viranomaisten ristiriitaiset lausunnot.
Yhtenä monista esimerkeistä on laskelmat hiilidioksidipäästöistä tässä hetkessä ja liikenne- ja viestintäministeriön fossiilittoman liikenteen tiekartan laskelmat lähitulevaisuudesta. Ovatko pölkkypäät kansalaisissa vai viranhaltijoissa?
Ymmärrän toki, että Puskiaisten oikaisun taustalla on arvot, kuten kaikessa. Suunnitelmia on tehty massiivisten rakennusprojektien dollarinkuvaskenaariot silmissä.
Vaikka Sitran tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia päättäjistä haluaisi edistää kansalaisten osallistumista esimerkiksi nettiadressien allekirjoittamiseen, oikaisua vastustava adressi on kuitenkin tehty ja sen on 13. syyskuuta kirjoittanut jo lähes 6 000 kansalaista. Jos pölkkypäitten mielipide yhtään kiinnostaa.
Altti Näsi, Lempäälä
kansalainen, joka yrittää osallistua päätöksentekoon