Manttaalitalolla on harvoin teatteria tarjolla, mutta syksyllä siihen tulee poikkeus – Tangomestari Monosen tarina esitetään Mantulla

Kohtalon Tango -näytelmää esitettiin kesällä Merunlahdessa, syksyllä se saapuu Manttaalitalolle. Kuvassa talonmies Harri Seinä ja tuottaja Paula-Maija Sahrman. Kuva: Katariina Rannaste

Teatteri Valentino jatkaa vajaaksi jäänyttä kesäkauttaan Lempäälän Manttaalitalolla.

Ryhmä esitti kesällä Merunlahden kesäteatterissa tangomestari Unto Monosen tarinaan perustuvan näytelmän, mutta esityksiä jouduttiin perumaan näyttelijöiden sairastuttua koronaan.

Kerta ei ollut ensimmäinen, kun korona sotki kuvioita.

– Kohtalon Tangoa yritettiin esittää jo vuonna 2020, mutta yleisen koronatilanteen vuoksi jouduimme odottamaan sopivaa aikaa. Tänä vuonna meillä oli sitten varsinainen kohtalon kesä. Yhteensä neljä esitystä piti peruuttaa, puuskahtaa Teatteri Valentinon tuottaja Paula-Maija Sahrman.

Seuraavaa projektia miettiessään ohjaaja Leila Karttunen ja Paula-Maija Sahrman sitten keksivät, että ryhmä jatkaa Kohtalon Tangoa.

– Valentino tekee perinteisesti syksyisin esityksen, eikä syysnäytöksissä meillä ole kotinäyttämöä, vaan esiinnymme useissa paikoissa. Lähdin siksi soittelemaan paikkoja läpi lähistöltä, ja meidät otettiin Manttaalitalolla ihanasti vastaan, Sahrman kertoo.

Teatteri Valentino esitti kesällä Merunlahden kesäteatterissa tangomestari Unto Monosen tarinaan perustuvan näytelmän, mutta kausi jäi vajaaksi. Kuva: Leila Karttunen

Manttaalitalo on tuttu tapahtumien ja tanssien paikkana, mutta näytelmiä siellä järjestetään harvemmin.

– Pari vuotta sitten esitettiin Katri Helenasta kertova näytelmä, mutta sekin oli vain yksittäinen näytös, talonmies Harri Seinä kertoo.

– Manttaalitalo taipuu hyvin näytelmiin, näyttämö on hyvänkokoinen ja saliin saadaan noin 300 paikkaa, hän toteaa.

Teatteri Valentino esittää lokakuun ja marraskuun aikana viisi näytöstä. Ensi-ilta on 23. lokakuuta.

Paula-Maija Sahrman odottaa innostuneena, kuinka Manttaalitalo tai tuttavallisemmin Mantu taipuu teatteriksi. Sen oikeastaan näkee vain kokeilemalla.

Odotus on erityistä myös siksi, että Sahrman on ensimmäinen kerta tyttärensä Rosa-Maria Melinin kanssa lavalla samanaikaisesti. He ovat harrastaneet teatteria kuitenkin jo 12 vuoden ajan.

 

Kohtalon Tango -näytelmä kertoo Monosen lyhyen elämän, joka ei ollut ruusuinen.

– Siinä oli ylä- ja alamäkiä ja todellisia alamäkiä. Loppu jätetään näytelmässä avoimeksi, ihmisten mielikuvituksen varaan, sillä sitähän ei varmaksi tiedetäkään, Paula-Maija Sahrman kertoo.

– Vaikka aihe on vaikea, mukana on huumoria keventämässä, ja se musiikki. Monosen tangot elävät, ne ovat uskomattomia, hän ihastelee.

 

 

Tangotaitelija Unto Mononen kuoli aseen laukaukseen

Unto Mononen (1930–1968) muutti sodan jälkeen evakkona Nuutajärvelle ja sieltä Somerolle.

Hän opiskeli nuorena miehenä kirkkomusiikkia Turun yliopistossa, mutta jätti opinnot kesken. Mononen menetti lauluäänensä epäonnistuneessa kitarisaleikkauksessa. Niinpä hänestä tuli itseoppinut tangosäveltäjä.

Hänen kynästään syntyi kuolematon Satumaa. Muita Monosen rakastettuja tangoja ovat Tähdet meren yllä, Lapin tango, Syvä kuin meri, Erottamattomat sekä Illan varjoon himmeään.

Mononen kuitenkin koki pettymyksiä naissuhteissaan ja sortui viinaan.

Hän menehtyi 37-vuotiaana aseen laukaukseen, mutta koskaan ei selvinnyt, oliko tapaus vahingonlaukaus vai itsemurha.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?