Tiina Wesslin: Hyvinvointialueiltakin on vaadittava ympäristötekoja

Tiina Wesslin.

Kun puhutaan hyvinvointialueiden toiminnasta ja päätöksistä, ympäristöasiat eivät juuri nouse esiin keskusteluissa. Olemme kuitenkin tilanteessa, jossa ilmastotavoitteet ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen pitäisi ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa.

Hyvinvointialueen toiminnoissa on ympäristön kannalta paljon parannettavaa ja kehitettävää.

 

Monet hyvinvointialueiden öljyllä lämpiävät sotekiinteistöt kaipaavat kipeästi energiaremonttia. Nopea irtautuminen fossiilienergiasta on tärkeää paitsi ympäristön kannalta myös nykyisen maailmantilanteen vuoksi.

Pitää myös varmistaa, että tärkeimpiin sotepalveluihin pääsee mahdollisimman sujuvasti julkisilla liikennevälineillä, kävellen ja polkupyörällä. Helppokäyttöiset, toimivat digipalvelut vähentävät autoilua ja säästävät ympäristöä. Samalla ne vapauttavat vastaanottoaikoja ja puhelinpalvelun resursseja sellaisiin tilanteisiin, jotka vaativat henkilökohtaista kontaktia sekä niille asiakkaille, joilla ei ole välineitä tai osaamista digipalveluiden käyttöön.

Syrjäseuduilla on järkevää ottaa käyttöön esimerkiksi muutaman kerran viikossa auki olevia sivupisteitä tai liikkuvia palveluita. Kirjastoautotyyppisesti liikennöivä terveysbussi tai lääkärin ja hoitajan kotikäyntikierrokset ikäihmisten kodeissa säästäisivät sekä ympäristöä että kustannuksia verrattuna siihen, että vanhuksia kuljetetaan yksitellen terveyskeskuksiin takseilla.

Kotikäynti olisi monesti myös asiakkaan kannalta mielekkäämpi toimintatapa kuin koko päivän kestävä lääkärireissu.

 

Ympäristön, ilmaston sekä ihmis- ja eläinoikeuksien kannalta on suuri merkitys sillä, millaisin perustein hyvinvointialue tekee hankintoja. Julkisten hankintojen pitää olla ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti tuotettuja. Hankintaosaamista kehittämällä myös kustannukset pysyvät kohtuullisina.

Esimerkiksi terveyskeskusten ja sairaaloiden liinavaatehankinnoissa kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan kierrätyskuiduista tai kotimaisista ekologisista, sellupohjaisista kuiduista valmistettuja tekstiilejä. Samoin materiaalien kierrätystä kannattaa tehostaa ja kertakäyttötuotteiden käyttöä vähentää.

Hyvinvointialueen ruokapalveluissa tulisi tarjota ilmasto- ja luontoystävällistä ruokaa. Vapaavalintainen kasvisvaihtoehto pitää olla tarjolla kaikissa hyvinvointialueen ylläpitämissä ravintoloissa. Ajoneuvohankinnoissa kannattaa suosia sähkö- ja biokaasuautoja.

Ilmastonmuutos lisää terveysriskejä ja metsäpalojen riskiä pitkien ja tukalien hellejaksojen vuoksi, joten ilmastonmuutoksen hillitseminen tukee hyvinvointialuetta sen perustehtävissä. Ympäristön kannalta parhaat käytännöt ja valinnat, kuten materiaalien kierrätys, kertakäyttötuotteiden vähentäminen ja energiatehokkaat ratkaisut, ovat usein myös kustannuksiltaan edullisimpia.

 

Tiina Wesslin

Kirjoittaja on lempääläläinen aluevaltuutettu ja kunnanvaltuutettu