Vuoden vaihde lähestyy

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023, jolloin noin 19 000 työntekijää siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelukseen. Sosiaali- ja terveystoimesta ja pelastustoimesta vastaava Pirkanmaan suurorganisaatio tarvitsee toimintaansa yli kahden miljardin euron vuotuisen budjetin. Valmistelevia toimia on Pirkanmaalla tehty vuosikausia ja valtakunnallisten aluevertailujen mukaan onnistuneesti. Valmistelut tiivistyivät, kun vaaleilla valittu aluevaltuusto aloitti toimintansa 8.3.2022 ja aluevaltuuston valitsemat johtavat viranhaltijat työnsä 1.8.2022.

Kertaan hyvinvointialueen johtavat luottamushenkilöt ja viranhaltijat. Aluevaltuuston puheenjohtajana toimii Lauri Lyly Tampereelta (sdp.), 1. varapuheenjohtajana Anna-Kaisa Ikonen Tampereelta (kok.) ja 2. varapuheenjohtajana Miko Bergbom Sastamalasta (ps.). Keskeisen aluehallituksen puheenjohtaja on Kari Matti Hiltunen Tampereelta (kok.), 1. varapuheenjohtaja Hanna Laine Kangasalta (sdp.) ja 2. varapuheenjohtaja Jouni Siren Tampereelta (vas).

Muistutan mieliin Pirkanmaan aluevaltuuston poliittisen jakautuman ja valtuutettujen (79) puolueet: Kokoomus 21, Sdp 18, Perussuomalaiset 9, Vasemmistoliitto 9, Suomen Keskusta 8, Vihreät 8, Kristillisdemokraattinen puolue 4, Liike Nyt 1 ja Vapauden liitto 1 (jonka valtuutettu tuli valituksi Valta kuuluu kansalle puolueesta, mutta hän vaihtoi Vapauden liittoon). Puolueiden välinen yhteistyö on sujunut mielestäni hyvin ja luottamuksellisesti. Toivottavasti näin on jatkossakin.

Aluevaltuusto on valinnut johtavat viranhaltijat ja aluehallitus hierarkian seuraavan johtoportaan. Valtuuston valitsemia viranhaltijoita on kuusi. Työntekijäorganisaation ylin päällikkö on hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola. Hänen alaisenaan ja aluevaltuuston valitsemina toimivat konsernipalvelujohtaja Juhani Sand, sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen, tukipalvelujohtaja Pekka Erola ja pelastusjohtaja Mika Kontio. Valtuuston valitsema on myös tarkastusjohtaja Jarmo Paananen. Ennen Erholaa hyvinvointialueen johtajan tehtäviä hoitanut Jukka Alasentie toimii siirtymävaiheessa muutosjohtajana ensi kevääseen saakka. Marina Erholan estyneenä ollessa hänen sijaisenaan toimii Juhani Sand.

Organisaatio on rakennettu ja hyvinvointialueen valmisteleva toiminta pyörii täysillä. Aikaa vuoden vaihteeseen on vähän. Sitä ennen 5.12 aluevaltuusto hyväksyy erittäin tärkeät hyvinvointistrategian ja vuoden 2023 talousarvion. Haasteita on, uhkiakin. Olen kuitenkin luottavainen, että tulevan vuoden alusta pirkanmaalaiset saavat palvelunsa ja työntekijät palkkansa. Muutosten aika on myöhemmin.

 

Erkki Paloniemi