Kuka jarruttaa kehitystä?

Lukijan mielestä moottoritien kohina on rauhoittavaa. Kuva: LVS-arkisto

Pirkanmaalla on suuri ongelma. Joku taho jarruttaa ELY-keskuksen suunnitelmaa, joka koskee Puskiaisten tieoikaisua Lempäälän ja Pirkkalan välillä.

Moottoriliikennetie nopeuttaisi Helsingintieltä Vaasaan menoa monta minuuttia, mutta parempi olisi tehdä samalla vaivalla oikea moottoritie. Sen leveällä keskikaistalla ja penkalla saisivat perhoset kisailla kukkien keskellä ja aidan läpi päässeet jänikset popsia rehevää apilaa. Auton ikkunoista ihmiset voisivat ihailla ohikiitäviä maisemia lampineen ja soineen, jos niitä olisi vielä jäänyt täyttämättä.

Tie pitää ehdottomasti rakentaa ja pian, että pääsen kotoani Pirkkalasta Lempäälän mökilleni pari minuuttia nykyistä nopeammin. Säästän bensaa ja etenkin kallista aikaani. Lisäksi nykyinen kinttupolku metsien läpi Pirkkalasta lentokentän ohi Lempäälään on vaarallisen mutkainen ja autoni eteen voi koska vain hypätä peura tai hirvi, oravista ja jäniksistä ei niin väliä. Tämä stressiä aiheuttava eläinongelma tulisi myös poistumaan, koska moottoritiet yleensä aidataan hirvien varalta.

Olen jo niin tottunut mökillä puolen kilometrin päässä Helsinkiin johtavan moottoritien kohinaan, että en saa kotona Pirkkalassa unta ilman unilääkkeitä. Sekin tässä vielä huolestuttaa, että Puskiaisten oikaisu jää ainakin kilometrin päähän talostamme Pirkkalassa, joten unettava tien kohina ei tulisi kuulumaan riittävän hyvin.

Tilanne vain pahenisi, kun liikenne aikanaan sähköistyy ja tuttu kohina vaimenisi entisestään. Tähän ongelmaan keksin ratkaisun. Nauhoitan nykyiset tien äänet ja soitan niitä tulevaisuudessa läpi yön, ellen ole vielä kuuroutunut tai kuollut.

Raimo Flink, 82 v
Pirkkala