Vihapuhe koskettaa nuoria somessa – Vesilahtelaisnuoret pääsivät keskustelemaan tunnettujen tubettajien ja tiktokkaajien kanssa isoista aiheista

Loistokeskustelijat-tilaisuus oli Nepsun, Elis Kruusmanin ja Melissa Tavernen mielestä hyvä idea, koska sillä saadaan oppilaiden mielipiteitä esiin. – Tosin nuorten mielipiteitä olisi voitu tuoda enemmänkin, mutta se oli mielenkiintoinen ja erilainen kokemus, Melissa Taverne sanoo. Kuvasta puuttuu Kaisa Syrilä, joka valittiin tilaisuudessa päivän Loistokeskustelijaksi. Kuva: Katariina Rannaste

Kuinka hyvin sinulta luonnistuisi keskustelu, jonka aiheena olisi ilmastonmuutos, keskustelukumppanina olisi tunnettuja somevaikuttajia ja kuulijoita olisi salillinen?

Joltakulta sanat voisivat jäädä kurkkuun, mutta ei Vesilahden yhtenäiskoulun 15-vuotiailta.

Maanantaina 21. marraskuuta koululle saapui neljä Youtubesta ja Tiktokista tunnettua some-vaikuttajaa, jotka osallistivat nuoret paneelikeskusteluun.

Tiktokkaajina tunnetut Laurahoo eli Laura Huhta ja Jesusguised eli Juho Rautvaara sekä tubettajat Ville Mäkipelto ja Petteri Mikkonen johdattivat keskustelua isoista aiheista: ilmastonmuutoksesta ja vastuullisista valinnoista sekä sananvapaudesta ja vihapuheesta.

Nuorilla oli aihepiireistä selkeä käsitys.

– Ilmastonmuutoksesta on puhuttu ala-asteelta asti, ja puhutaan edelleen. Se on hyvä, sillä ilmastonmuutos on iso juttu, Melissa Taverne sanoo.

Oppilaiden edustajiksi paneeliin olivat Tavernen lisäksi valikoituneet Elis Kruusman, Nepsu ja Kaisa Syrilä.

Sopivan ilmaisun rajat saattavat hämärtyä somessa.

Somevaikuttajat haastoivat nuoria keskusteluun ja esittivät kärjekkäitäkin mielipiteitä, sillä näin käy usein myös netissä: keskustelu kärjistyy. Yksi ääripään väittämä paneelissa oli, että ilmastonmuutosta ei ole olemassa.

Melissa Tavernen vasta-argumentti oli, että ilmastonmuutoksesta on paljon tutkimustietoa olemassa.

– Ilmastonmuutos on luonnollinen prosessi, mutta ihmisten takia se tapahtuu liian nopeasti. Se on fakta ja merkkejä siitä on nähtävissä. Jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee, Suomessa talvet ovat lämpimämpiä. Sitä ei välttämättä lyhyellä aikavälillä huomaa, mutta kyllä ilmasto on muuttunut ja muuttuu, hän sanoo.

Toinen provokaatio esimerkiksi oli, että luonnon pelastamiseksi ihmisten pitäisi muuttaa metsiin mökkeihin asumaan ilman vaatteita ja tuhota autot.

– Autot saastuttavat, mutta kyllä niiden tuhoaminenkin saastuttaisi. Ja jos ihmiset muuttaisivat metsiin, veisivät ihmiset vielä nykyistä enemmän pinta-alaa maapallolta. Eikä ilman vaatteita Suomessa selvittäisi, Elis Kruusman huomauttaa.

 

Sanattomiksi nuoret eivät jääneet paneelissa vihapuheenkaan kohdalla. He kertovat itsekin saaneensa tai nähneensä sosiaalisessa mediassa tiettyihin ihmisiin tai ihmisryhmiin kohdistuvia vihamielisiä ja halventavia viestejä.

– Jos kuuluu johonkin etniseen ryhmään, saattaa tulla vastaan kommentteja, ettei sinun kuulu tulla Suomeen. Tai jos fanittaa jotakuta artistia, voi jo siitä saada vihakommentteja osakseen, nuoret naiset kertovat.

– Vihapuhetta käyttävät saattavat sanoa, että opi ottamaan kritiikkiä vastaan, mutta ei se ole kritiikkiä. Kritiikissä on perustelut, vihapuheessa ei, Melissa Taverne sanoo.

Nuoret neuvovat, että jos vihapuhetta tulee vastaan, voi siitä tehdä ilmoituksen sovelluksen ylläpitäjälle.

– Se on helpompaa kuin alkaa väittelemään trollin kanssa. Siinä keskustelussa harvoin voittaa, Taverne toteaa.

Sopivan ilmaisun rajat saattavat hämärtyä somessa, mutta nuorten mielestä jokaisen on kannettava vastuu omista sanoista.

 

Mikä Loistokeskustelija?

– Loistokeskustelijat-tilaisuus on Suomen tubettajat ry:n ideoima hanke ja kiertue, jota rahoittaa ulkoministeriön Eurooppatiedotus.

– Tavoitteena on some-vaikuttajien avulla johdattaa nuoria rakentavan keskustelun saloihin.