Mokoma-joutsen ronkottaa, jos ruokahuolto on myöhässä – Siipiviallinen lintu talvehtii Onkemäellä jo viidettä talvea, eikä sitä ole syytä häiritä

Näistä lumijäljistä ei erehdy. Mokoma on tallustellut kohti sulapaikkaa Onkemäellä. Siipiviallinen joutsen talvehtii tutulla paikalla nyt viidettä talvea Raisa Lindellin ruokinnalla. On tärkeää, että lintua ei häiritä. Kuva: Merja Rasi

Vesilahden Onkemäellä koettiin iloa ja helpotusta, kun Onkemäen purolle ilmestyi jälleen Mokoma- nimen saanut siipiviallinen laulujoutsen. Se talvehtii tutulla paikalla nyt jo viidettä talvea. Ilmeisesti joutsen on kesän viettänyt läheisellä Onkemäenjärvellä, erinomaisella lintujärvellä.

Onkemäen Ypeen Raisa Lindell on Mokomaa ruokkinut täysihoidolla jo neljä edellistäkin talvea. Joutsen on tottunut huoltajaansa ja ronkottaa hyvissä ajoin, jos ruokahuolto on myöhässä.

Raisa Lindell korostaa, että joutsen on hyvässä hoidossa, eikä sitä ole syytä häiritä. Joutsen ruokitaan Markku Alangon Lintuhoitolasta antamilla ruokintaohjeilla.

Joutsen tarvitsee avovettä peseytymiseen sekä säännöllistä ja monipuolista ruokintaa selviytyäkseen pakkasista.

– Ruokin lintua kaksi kertaa päivässä. Lisäksi on oltava tietynlaista soraa saatavilla lumiaikaan. Myös heinähakkelusta ”Moksu” tykkää syödä. Lisäksi kelpaa tuoreet salaatit, leipä vähäisessä määrin, pienet äyriäiset, siemenet, marjat, viljat, Lindell kertoo.

Lisätietoja Moksusta saa Raisa Lindellilta, joka ottaa mielellään vastaan myös lahjoitettuja ruokia, pienetkin määrät käyvät.

 

Harvinainen harjalintu nähtiin Vesilahdessa

Harvinainen harjalintu yllätti marraskuussa Vesilahdessa. Harjalintu pesi viime kesänä Pyhärannassa ja sitä ennen Porissa vuonna 1940. Kuva: Kari Isokivijärvi

Eksoottisen näköinen ja harvinainen harjalintu (Upupa epos) havaittiin marraskuussa Vesilahdessa. Harjalintu havaittiin keväällä myös Ahtialanjärvellä.

Harjalintu on helpoimpia lintuja tunnistettavaksi. Rastaan kokoinen, mustan, valkoisen ja ruskean kirjava puku, töyhtöpäinen pitkänokka.

Pirkanmaalla harjalintua tavataan syksyisin tavallisimmin piha- ja puistonurmikoilla. Harjalinnun onnistunut pesintä todettiin maassamme viime kesänä Pyhärannassa, jossa nähtiin kolmea poikastaan ruokkiva emolintu. Sitä ennen harjalintu on pesinyt Suomessa vain kerran, Porissa vuonna 1940.

 

Lue myös:

Onkemäen purolla talvehtii ”Mokoma”-niminen laulujoutsen, joka on jo kolmatta talvea Raisa Lindellin täysihoidossa