Koulujen joululounas perinteisillä linjoilla

Moision koulussa Lempäälässä syötiin joulun alla vielä arkisesti broilerikeittoa. Salivuorossa tarjoiluastioita täydensi Moision tuotantokeittiön kokki Teijo Kauro Akaasta. Kuva: Erkki Koivisto

Vain Lempäälä jättää tänä vuonna joulukinkun tarjoamatta koululaisilleen, selviää Pirmedioiden paikallislehtien levikkialueiden kuntien Kangasalan, Pirkkalan, Ylöjärven, Akaan, Lempäälän, Pälkäneen, Vesilahden, Juupajoen ja Oriveden kuntien perusopetuksen koulujen joululounaista.

Jokaisessa kunnassa tarjotaan oppilaille joululounas. Jouluaterian sisältö nähdään kunnissa pääasiassa kasvatuksellisena ja tarjotaan perinteitä kunnioittaen. Perinteisillä linjoilla mennään. Tarjolla on jouluisista ruuista useimmiten kinkkua, porkkana-, peruna- ja lanttulaatikkoakin. Lisukkeina on pääsääntöisesti joululimppua, rosollia ja vihersalaattia. Joululounaan kruunaa yleisimmin pipari sekä jouluinen mousse- tai rahkajälkiruoka.

Jouluaterian ja varsinkin salaattipöydän kattausta pohditaan kunnissa vuosittain. Perunalaatikko puuttuu tällä kertaa lautasilta Lempäälän lisäksi Akaassa, porkkanalaatikko Ylöjärvellä ja lanttulaatikko Lempäälässä, Akaassa ja Ylöjärvellä. Ylöjärvellä, Pälkäneellä ja Orivedellä ei tarjota rosollia.

Kalaa on tarjolla koululaisen joululautasella vähän, lasimestarin silliä Orivedellä, lämminsavulohta Luopioisissa ja lohisalaattiakin ainoastaan Ylöjärvellä ja Pälkäneellä.

Lempäälässä tarjotaan jouluinen koululounas, jossa porkkanalaatikon ja rosollin lisäksi lautasella on koskenlaskijapihvi ja perunasose.

− Tänä vuonna lähdimme kokeilemaan jouluista koululounasta joululounaan sijaan, koska on ollut havaittavissa, että jouluateria kinkkuineen ja joululaatikoineen ei ole ollut menekiltään suurta oppilaiden keskuudessa, sanoo Lempäälän kunnan ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid.

Myös Akaassa on kerran kokeiltu korvata joululounaan perinteistä repertuaaria:

− Tarjosimme silloin kermaperunoita ja jouluisia jauhelihapihvejä. Heti tuli palautetta, että perinteinen jouluruoka halutaan takaisin ruokalistalle, muistelee Akaan ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Taina Matilainen.

 

Koululaisten joululounas myötäilee perinteitä. Perunalaatikkoa on tarjolla useimpien kuntien koululaisten jouluaterialla. Kuva: Saarioinen

Koululaisille tavallisen arkena tarjottavaan 1−2 euron hintaiseen ateriaan verrattuna jouluaterian kulut ovat kaksin- tai kolminkertaiset hintahaarukan ollessa kokonaisuudessaan keskimäärin noin 3−4 euroa. Hinnat ovat nousseet elintarvikkeiden hintojen nousun myötä.

Menekistä päätellen jouluruuista maistuvat koululaisille parhaiten kinkku, perunalaatikko ja jälkiruoka. Savulohtakin useimmissa kunnissa syötäisiin, jos sitä olisi tarjolla.  Eniten perinteisistä jouluruuista on luovuttu tarjoamasta huonon menekin vuoksi lanttulaatikkoa ja perunalaatikkoa. Orivedellä on kokeiltu bataattilaatikkoa, mutta se ei vetänyt. Juupajoella on huomattu, että lanttulaatikko syödään vähän. Sitä ei kuitenkaan ole jätetty pois, vaan sitä varataan tarjolle aiempaa vähemmän.

Vertailukuntien välillä on paljon vaihtelua ja poikkeuksia, paikallisia erikoisuuksiakin. Kangasala ainoana tarjoaa koululaisilleen tänä jouluna sienisalaattia. Pälkäneellä saa kastiketta ja koululaisten suosimaa joulukebakkoa. Juupajoen runsas kattaus sisältää myös lihapullat sekä peruna- ja tunturisalaatin.

 

Riisiä ei perusopetuksen koululaisille enää juuri tarjota, mutta siinä joulu tekee poikkeuksen. Lukukauden viimeisellä viikolla tarjotaan riisipuuro.

Erityisen allergisoivana mantelia ei puuroon kätketä. Juupajoella puuroa kuitenkin tuunataan:

− Lautasten pohjaan laitetaan tarra tai tarroja, joiden löytäjä saa jonkun pienen yllätyksen, sanoo Juupajoen perusopetuksen rehtori Lea Nurminen.