Erik Edner -mitalit lintu- ja elinkeinomiehille

Vuoden 2022 Erik Edner -mitalilla palkitut Tatu Itkonen (keskellä) ja Rainer Mäkelä opastavat usein kävijöitä Ahtialan lintutornilla Lempäälässä. Opastusta saa Martti Larikka Tampereelta. Kuva: Erkki Koivisto

 

Lempäälän kunta jakaa vuosittain Erik Edner -mitalin politiikan, kulttuurin ja talouden alalla Lempäälän hyväksi työtä tehneelle yksityiselle tai yhteisölle. Tänä vuonna numeroidun mitalin saa Tatu Itkonen ja Rainer Mäkelä Lokkisaari ry:stä sekä Kari Löytty.

 

Rainer Mäkelä ja Tatu Itkonen ovat lintuharrastajia, jotka vaalivat luonnon monimuotoisuutta. Mitalit ojennetaan perustelujen mukaan upeasta vapaaehtoistyöstä Ahtialanjärven ja sen linnuston hyväksi.

Mäkelä ja Itkonen ovat tehneet Lokkisaari ry:ssä aktiivista ja konkreettista työtä 22 vuotta. Yhdistys hoitaa ja kunnostaa Lempäälän Ahtialanjärveä sekä edistää monimuotoisen ja vaateliaan kosteikkolajiston suojelua.

Ahtialanjärven alue oli kasvamassa umpeen 2000-luvun alussa, kun vapaaehtoiset lintuharrastajat ryhtyivät lokkisaaren kunnostustöihin. Työhön on kuulunut mm. tekokarien ja laatikoiden rakentamista lintujen pesimäpaikoiksi. Järvellä pesivät nykyisin mm. Suomen runsaimmat naurulokki- sekä puna- ja tukkasotkakannat.

Ahtialanjärvi on nyt yksi sisämaan parhaista lintupaikoista. Erityisesti järven keskellä oleva kahden hehtaarin Lokkisaari on tärkeä pesimäpaikka ja myös levähdyspaikka monille muuttolinnuille.

 

Suhteet ja verkostot kunnossa. Erik Edner palkittu, entinen Lempäälän Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kari Löytty (vas.) ja yrittäjä Matti Vuorinen  istahtaneina kahville. Kuva: Erkki Koivisto

Kauppatieteiden maisteri ja insinööri Kari Löytty toimi Lempäälän Kehitys Oy:n pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Löytyllä on ollut aktiivinen ote yhteistyössä mm. kunnan ja Lempäälän yrittäjäjärjestön muodostamassa elinkeinopoliittisessa yhteistyöryhmässä samoin kuin seudullisten toimijoiden että kunnan luottamushenkilöiden kanssa.

Palkitsemisperusteiden mukaan Kari Löytyllä on ollut suuri rooli erilaisissa elinkeinopoliittisissa mittauksissa, joissa Lempäälä on menestynyt. Pirkanmaan yrittäjyys ja elinvoimakunta -kilpailussa Lempäälä on sijoittunut joka kerta mitalisijoille. Löytyn toimitusjohtaja-aikana Lempäälän Marjamäen yritysalue laajentui merkittävästi.

 

Rainer Mäkelä. Kuva: Erkki Koivisto

”Kiitos kuuluu myös maanomistajille”

 

Erik Edner -palkitusta lintumies Rainer Mäkelästä tuntuu hyvältä. Hän arvostaa kovasti mitalia.

− Tällä kunnan arvokkaimmalla, itsenäisyyspäivänä saadulla huomionosoituksella kunta osoittaa arvostavansa luonnon monimuotoisuuden eteen tehtyä työtä.  Tätä varten ensisijaisesti työtä teemme, sillä luontokato on aikamme pahimpia ongelmia, hän kiittelee.

Hän korostaa kunnan myöntämisperusteissa todettavan, että tunnustus tulee kunnan ja kuntalaisten eteen tehdystä työstä.

− Näin se myös on. Haluamme, että kunta aidosti profiloituu luontokuntana − että täällä on hienoja vierailukohteita, jotka antavat hyvän mielen ja innostavat ihmisiä arvostamaan luontoa yhä enemmän.

Rainer Mäkelä korostaa olevan myös todella tärkeää saada tunnustusta ja julkisuutta siksi, että näin hälvennetään epäluuloja.

− Me lokkisaarelaiset haluammekin antaa erityiskiitoksen toimintaamme tukeneille ihmisille ja aivan erityisesti maanomistajatahoille, jotka ovat antaneet meille luvan tehdä tätä työtämme heidän maillaan. Ilman niitä lupia, meillä ei nyt olisi näin rikasta lintujärveä.  Maanomistajat ovat siten aivan ratkaisevassa roolissa, kun luontokatoa pysäytetään.