Vesilahdessa tori oli täynnä joulumieltä ja punaisia nenänpäitä – Katso kuvat Suurista joulumyyjäisistä

Vanhempainyhdistyksen arpamyynti oli menestys: arvat myytiin loppuun noin tunnissa. Maria Laaksonen esittelee yhtä arpajaisvoittoa. Kuva: Katariina Rannaste

Lumi pöllyää Vesilahdentietä ajaessa, eikä maisema voisi olla talvisempi. Puitteet ovat joulumyyjäisille ihanteelliset.

Kesontiellä valkenee, että väki on lähtenyt liikkeelle sankoin joukoin. Myyjäiset ovat olleet käynnissä puoli tuntia ja Kirkonkylän torilla on säpinää jo niin, ettei autoa saa parkkiin enää paraatipaikalle. Lähelle kuitenkin.

Jätkänkynttilät loimottavat torin reunalla, ilmassa tuoksuu paistettu lettu ja puheensorina käy. Myynnissä on monenlaista ostettavaa pukinkonttiin, joulupöytään tai paikan päällä syötäväksi. On piparkakkutaloja, villasukkia, kransseja, kynttilöitä.

Joulupukki köpöttelee tervehtimään lapsia ja lapsenmielisiä, ja joulun sanomaa välittää Lucia-kulkue ja kirkkoherra Harri Henttinen jumalanpalveluksellaan.

Tällaisten joulumyyjäisten kuuluukin olla, kävijä miettii samalla kun pakkanen punaa nenänpäätä.

Villapaita oli sunnuntaina tarpeen lemmikeillekin, sen verran kirpsakka pakkassää joulumyyjäisissä oli. 7-vuotiaalla Queen Elisabethilla tai tuttavallisemmin Elsalla oli suloinen villapaita yllään.  Markku Anttilalla on ollut lagotto-rodun koiria jo parisenkymmentä vuotta. – Lagotto on sopivankokoinen ja hyvä lenkkikaveri, hän kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Vesilahdessa järjestettiin sunnuntaina perinteiset Suuret joulumyyjäiset, ensimmäistä kertaa ulkona. Myyjäiset on liki 30 vuoden ajan järjestetty koulukeskuksella.

Tapahtuman järjestäjiin lukeutuva Tapani Pietilä kertoo, että myyjäisten siirtymiseen vaikutti useampi syy, muun muassa, että tilojen siivoamisessa seuraavaa koulupäivää varten on ollut iso työ. Ja kun Kirkonkylälle valmistui uusi tori, niin miksei sitä käytettäisi.

– Asioita voidaan tehdä eri tavalla. Nyt mennään uuteen suuntaan ja kehitetään toria, hän toteaa.

Maanantaina myyjäisten jälkitunnelmissa Pietilä kertoo, että palaute tapahtumasta on ollut kiittävää.

– Myyjillä ei ollut mitään valittamista, tämä oli hyväntahtoisuuden hekumaa koko juttu, hän sanoo.

Myyjäisten tuotto pöytämaksujen, kahvilan ja Varsovan matkan arvonnan osalta käytetään vesilahtelaisten vähävaraisten lapsiperheiden ja vanhusten hyväksi.

Pirkko Kaapu on tuttu letunpaistaja Narvan kesätorilta, mutta nyt hän paistoi lettuja ensimmäistä kertaa ulkona talvisäässä. Letut tekivät hyvin kauppansa. Lettutaikinaa oli varattu 15 litraa. Kuva: Katariina Rannaste
Pukin silmälasit huurtuivat pakkassäässä, mutta kyllähän pukki lapset silti tunnisti. – Korvatunturilla on käynnissä kovat valmistelut, kertoi Joulupukki tuoreet tiedot. Kuva: Katariina Rannaste
6-vuotias Inka Sarén kävi tapaamassa joulupukkia. – Se ei jännittänyt kauheasti. Näin pukin lauantainakin, kun kävimme Ideaparkissa, Inka kertoo. Vesilahden Suuret joulumyyjäiset ovat hänen perheessään perinne. Kuva: Katariina Rannaste
Muun muassa Elisa Pelttarin kutomia villasukkia oli myynnissä markkinoilla. Kuva: Katariina Rannaste
Venla Huotila esittelee kotitekoista tonttulakkia. Hän valmistaa käsitöitä yhdessä sisarensa Vilman ja äitinsä Birgitan kanssa. Heidän käsitöitään löytyy Instagramista tunnisteella Käsin väsätty. Kuva: Katariina Rannaste
Jukka Povelainen (vas.) ja Hanna Nikander sekä vaunuissa pötkötellyt Elmi olivat aistimassa myyjäistunnelmaa. He ovat tuoreita vesilahtelaisia, kuten myös ovat syyskuussa muuttaneet Emmi ja Oskari Mikkolainen sekä Myy-tytär. Molemmat perheet päätyivät muuttamaan Tampereelta, kun mieluisat omakotitalot löytyivät Vesilahdesta. – Meillä on samanikäiset tytöt ja olemme tutustuneet Vaavinkaisissa, Emmi Mikkolainen kertoo. Kuva: Katariina Rannaste
Joulumyyjäisissä nähtiin hieman erilainen Lucia-kulkue. Kun myyjäiset päätettiin siirtää koululta torille, heräsi kysymys, keitä saataisiin Lucia-kulkueeseen. Joutohetkien seura otti tehtävästä ennakkoluulottomasti kopin. Anne Nylund johdatti Luciana kulkuetta. Kuva: Katariina Rannaste