Energiamarkkina on rikki

Sähkön korkea hinta on valtakunnan ykköspuheenaihe, joka koskettaa jokaista. Kuva: Erkki Koivisto, LVS-arkisto

Eurooppalainen energiakriisi on pakkasten saapuessa puheenaihe numero yksi. Suomessa kriisi ilmenee sähkön korkeana hintana. Sähkön pörssihinnan vaikutukset näkyvät kotitalouksissa ja yrityksissä nyt enemmän kuin silloin, kun polttoaineen hinnat nousivat yli kahden euron. Pahimmillaan sähkölaskut ovat kymmenkertaisia vuodentakaiseen verrattuna.

Energiakriisi on monimutkainen paketti, johon ei ole helppoja ratkaisuja. Arvonlisäverojen tilapäinen poisto tai energiakulujen hyvittäminen verotuksessa ovat tarpeellisia laastareita, mutta niillä ei suurta avohaavaa tukita. Moni on sähkölaskujensa kanssa todella pulassa.

Kun sähkön tuotantokustannukset eivät ole juurikaan nousseet aiemmista vuosista, sen myyntihintaa on vaikea ymmärtää. Etenkin kun Suomi on tällä hetkellä lähes omavarainen sähköntuotannossaan. Ongelma piilee sanassa lähes. Olemme sitoutuneita eurooppalaiseen sähkömarkkinaan, joka takaa sähkön saatavuuden.

Eurooppalainen energiaomavaraisuus on näyttänyt haavoittuvuutensa Venäjä-riippuvuudessaan. Nyt lasku siitä irtaantumisesta koettelee kansalaisia ja yrityksiä. Suomi ei ole veneessä yksin.

Toki Suomessa on nautittu kauan pörssienergian myötä muuta Eurooppaa edullisemmista sähkön hinnoista, mutta se ei tänä jouluna lämmitä. Lähikuukausina koettava hintakriisi osoittaa, että sähkömarkkina on rikki. Sähkön hinnoitteluun on luotava mekanismi, joka ei aja vähävaraisimpia taloudelliseen ahdinkoon. Nyt sähkön hinta koettelee vakavasti jo keskituloisiakin suomalaisia.

Nopeita ratkaisuja energiakriisiin on keksittävä. Emme voi irtautua yhteiseurooppalaisesta energiapoolista, mutta talkoohenkeä tarvitaan. Jotkut kotimaiset energiayhtiöt, kuten Kokkolan Energia Oy, ovat tulleet vastaan alueensa asukkaita paikallisilla hintakatoilla. Se on paikallisen tuotannon valtti kriisitilanteissa. Kun viimeisten kymmenen vuoden aikana olemme tottuneet kilpailuttamaan edullisen sähkön myyntiyhtiöiltä, on nyt maksettava lasku turhan kova.

Energiatuotantoa ei kannata kansallistaa, mutta pelisääntöjä sähkömarkkinalle on syytä uudistaa.