Peuran Krouvi uusiutui – Kaksi sisarta otti vesilahtelaisen ravintolan hoitoonsa: ”Pyrimme siihen, että lapsiperheetkin voivat tulla perjantai-iltana Peuran Krouviin syömään”

Marika Tanni (vas.) ja Anna Pätsi aloittivat Peuran Krouvin uusina yrittäjinä tammikuun alussa. Kuva: Katariina Rannaste

Uusi vuosi on uuden alku. Näin voi todeta ainakin Vesilahden Kirkonkylän raitilla sijaitsevan Peuran Krouvin kohdalla.

Pub-ravintola siirtyi 3. tammikuuta Kari ”Kapo” Niemeltä uusille yrittäjille.

Niemi oli hakenut ravintola- ja baaritoiminnalle jatkajaa, sillä useamman yrityksen pyörittäminen samanaikaisesti alkoi vaatia veronsa. Jostain oli luovuttava.

Jatkajat löytyivät lopulta läheltä. Marika Tanni oli Peuran Krouvissa ravintolatyöntekijänä, kun Niemi kysyi, kiinnostaisiko häntä Peuran Krouvin pyörittäminen.

Kumppanikseen Tanni sai sisarensa, Vesilahden Yrittäjätalolla parturi-kampaajana työskentelevän Anna Pätsin. Kaksikko on vesilahtelaislähtöinen.

– Kapo ehdotti asiaa ja asiat lähtivät siitä liikkeelle, hieman ex-tempore, Marika Tanni kuvaa.

 

Marika Tanni on koulutukseltaan suurtalouskokki. Hän on työhistoriansa aikana työskennellyt muun muassa lounaskahvila Kurkituvalla, Narvassa aikoinaan toimineessa Maalaisserkku-nimisessä makkaratehtaassa, Hakasen leipomolla Tampereella ja Lempäälän kunnan ruokapalveluissa.

Anna Pätsille ravintola-ala on vieras, mutta hän ei silti arastellut lähteä mukaan. Hänellä on kuitenkin vuosien kokemus yrittäjänä toimimisesta.

Pätsi aikoo työskennellä Peuran Krouvissa ja jatkaa parturi-kampaajan töitään Yrittäjätalolla.

– Täydennämme hyvin Marikan kanssa toistemme osaamista. Olemme hyvässä symbioosissa. Jos hän lähtee, minä en pärjää, ja toisinpäin, Pätsi naurahtaa.

1990-luvun puolivälistä noin vuoteen 2003 asti Kari Niemi pyöritti Vesilahdessa Pub Kapoa, ja viime vuodet Peuran Krouvia. Monialayrittäjänä tunnetun miehen oli luovuttava jostain. Kuva: Katariina Rannaste

Peuran Krouvi jatkaa osittain edeltäjänsä perintöä, sillä muun muassa nimi tulee pysymään samana.

– Peuran Krouvi on mielestämme nimenä hyvä ja se on iskostunut ihmisten mieliin. Aiomme säilyttää myös peuraburgerin ruokalistalla, Pätsi ja Tanni kertovat.

– Lisäksi yhteistyö paikkansa lunastaneen Peurafestin kanssa varmasti jatkuu. Kapolla on ollut tässä monia hyviä oivalluksia, joten miksi muuttaa toimivia juttuja, kaksikko toteaa.

Kiinteistössä on ollut vuokralla lounasta päiväaikaan tarjoavan Tiina Ainasojan lounaskahvila Kurkitupa. Kurkitupa jatkaa edelleen ja se on avoinna maanantaista torstaihin.

 

Peuran Krouvin ilmettä on jo hieman kirkastettu remontoinnilla. Seinät ovat saaneet maalia, valaisimia on uusittu ja ilmalämpöpumppuja asennettiin maanantaina. Muutoksia tehdään pikkuhiljaa lisää.

– Takat ovat olleet vuosia käyttämättä, mutta niitä aiotaan ottaa käyttöön. Ulkoterassia on myös tarkoitus uudistaa ja saada houkuttelevammaksi, kaksikko mainitsee.

Ruokalista tulee säilymään pubiruokatyyppisenä.

– Ruokalistalta tosin poistuu verisuonet tukkiva mättöannos. Tämä on ollut hieman sellainen äijäravintola, Pätsi naurahtaa.

– Me haluamme tavoittaa sellaisiakin asiakkaita, jotka eivät ole koskaan käyneet Peuran Krouvissa. Pyrimme siihen, että lapsiperheetkin voivat tulla perjantai-iltana Peuran Krouviin syömään, hän sanoo.

 

Kari Niemi on uusiin yrittäjiin tyytyväinen. Hän jättää ravintolan pyörittämisen hyvillä mielin Marika Tannille ja Anna Pätsille, vaikka voi mieheen yhä silloin tällöin Peuran Krouvissa törmätä. Kiinteistön omistava Niemi kun on luvannut auttaa uusia yrittäjiä alkuun.

– Nyt voin keskittyä vain kolmeen asiaan. Hienoa, että nuoret uskaltavat, hän sanoo.

Jatkajistaan hän kuitenkin kantaa hienoista huolta. Raaka-aineiden ja energian hinnat kallistuivat viime vuonna ja epävarmuus jatkuu.

Pätsi myöntää, että sähkön hinnassa on riskinsä ja ruuan valmistus kuluttaa sähköä.

– Esimerkiksi kylmälaitteet on pidettävä päällä, oli asiakkaita tai ei. Moni saattaa miettiä, onko ihan hullua perustaa yritys tällaisena aikana. Me uskomme, että ei ole, hän toteaa.

– Perusasiakaskunta on kuitenkin pysynyt ja noutoruokaa haetaan täältä hyvin mukaan. Uskomme, että kyllä yksi paikallispubi menestyy.

– Itselläni ainakin on ajatus, että kaikki kyllä aina järjestyy, Anna Pätsi sanoo.

Kari Niemi alkoi hakea Peuran Krouviin jatkajaa vuonna 2021. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Rannaste

 

Lue myös:

Ravintola Peuran Krouvi on myynnissä – Yrittäjä Kari Niemi: ”Paketti on tässä valmis. Jos nyt jättäisin avaimet tiskiin, toimintaa voisi saman tien jatkaa”