– Hyvästä työhakemuksesta käy selkeästi esille oma koulutus, työkokemus, kiinnostuksenkohteet ja muu osaaminen, kertoo rekrytointikoordinaattori Piia Koski Rekrydiilistä.
– Hakemus on houkutteleva, kun hakija kertoo lisäksi miksi juuri hänet pitäisi valita kyseiseen työhön, mitä lisäarvoa hän työpaikalle toisi ja miksi hän olisi työssään hyvä.
Ideaparkin keskusaukiolla järjestetyssä kesä- ja kausityöntekijöiden rekrytointitilaisuudessa kävi paljon erityisesti nuoria, joille kesätyöpaikka on usein se ensimmäinen askel työelämään. 15-vuotias Noel Harju kiersi jo viime kesänä Lempäälän keskustan liikkeitä läpi, koska halu päästä tekemään töitä oli kova. Nyt hän jätti hakemuksen muun muassa ravintola-alan töihin.
– Olisi mukavaa päästä töihin, olisin valmis tekemään monenlaista, Noel Harju kertoo.
– Ihannetyöpaikassani työnkuva olisi selkeä ja omat tehtävät määritelty etukäteen ja hyvin. Tietäisi heti, mitä voisi seuraavaksi tehdä, jos yksi tekeminen loppuisi.
Tulevana syksynä Noel toivoo voivansa aloittaa lukio-opinnot Päivölän opiston matematiikkalinjalla.
Harjun 17-vuotias sisko Heidi Harju oli rekrytointitapahtumassa myös mukana ja häntä kiinnostavat ennen kaikkea Lempäälän kunnan kesätyöpaikat.
– Siellä on monenlaisia työtehtäviä tarjolla. Se, mitä haluan isona tehdä ammatikseni, on vielä vähän auki, kun minulla ei vielä ole erilaisista paikoista työkokemusta, Heidi Harju mietti.
Pancho Villa -ketjun henkilöstöpäällikkö Heidi Vapaavuoren mukaan ravintola-alalle hakee tällä hetkellä paljon nuoria, myös yläasteikäisiä.
– Valtteina ovat reipas asenne ja joustavuus. Vaikka työkokemusta ei vielä olisi, kannattaa töihin silti hakea. Saatamme ottaa hakijan myös ihan koevuoroon, jossa omaa osaamistaan ja pärjäämistään pääsee näyttämään käytännössä.
Ala on kärsinyt työvoimapulasta ja vaikka tilanne on kääntynyt paremmaksi, tarvitaan erityisesti sesonkiaikana paljon työntekijöitä. Erilaisia työmahdollisuuksia on paljon aina lautastarjoilusta tiskareihin.
– Tiskausvuorot ovat itse asiassa usein tosi kysyttyjä erityisesti pitkäaikaisten työntekijöiden keskuudessa, Vapaavuori sanoo.
– Siinä saa työskennellä tehokkaiden koneiden kanssa itsenäisesti ja näkee hyvin työnsä jäljen.
Rekrydiilin rekrytointikonsultti Nelli Läspän mukaan nuorilla on tällä hetkellä erityisen hyvät mahdollisuudet työllistyä ravintola-alan lisäksi muun muassa kauppoihin ja puhtauspalvelualalle, varsinkin kotisiivouksen pariin. Puhtausalalla laitteet ja aineet ovat kehittyneet huimasti ja moni voisi siivoustöistä myös tykätä, jos niitä rohkenisi kokeilla.
– Oman kokemukseni mukaan puhtausalalla on myös aina ollut todella hyvä perehdytys työhön. Monilla nuorilla on tällä hetkellä ihan omia siivousalan yrityksiäkin ja asenne omaa työtä kohtaan on innostunut, Läspä kertoo.