Musiikkinäytelmä Unto Monosesta Manttaalitalolla

Unto Monosen musiikkia kuullaan musikkinäytelmässä Lempäälän Manttaalitalossa lauantaina 1. huhtikuuta. Kuva: Pekka Gronow

 

Kun Satumaa-tango nousi kestohitiksi Reijo Taipaleen esittämänä syksyllä 1962, kappale olisi voinut siivittää sen säveltäneen Unto Monosen uran nousukiitoon. Rakastettu tango soi edelleen radiossa, mutta levotonta elämää viettänyttä säveltäjää sen menestys ei pelastanut.

Säveltäjä Unto Mononen joutui kamppailemaan pitkään saadakseen musiikkiaan myydyksi levy-yhtiöille. Kun menestystä alkoi Satumaan myötä tulla, alkoholinhuuruinen alamäki vietti jo jyrkästi.

Vaimostaan eronnut Mononen päätyi Rovaniemelle, jossa hän asui uuden kumppaninsa, reilusti itseään vanhemman viisikymppisen vuokraemäntänsä kanssa. Sieltä tie vei irtolaiseksi ja hoitolaitoksiin.

Säveltäjän elämä päättyi traagisesti laukaukseen hänen ollessa vain 37-vuotias. Perinnöksi Mononen jätti suomalaisten rakastamia tangoja.

 

Lempäälän Manttaalitalolla lauantaina 1. huhtikuuta säveltäjän elämänvaiheita kerrataan musiikin siivittämänä. Pääroolin laulava tangokuningas Teijo Lindström on vaikuttunut näytelmän toteutuksesta.

− Tämä on yksi hienoimmista musiikkinäytelmistä, jossa olen saanut olla mukana. Ja tarinahan on niin koskettava, Lindström sanoo.

Samoilla linjoilla on myös esityksen toinen tangokuninkaallinen, vuoden 2015 tangoprinssi Kalle Jussila.

− On kunnia saada laulaa näin hienoa tangoa.

Nostalgian ja kaipauksen täytteisiä Tango-Suomi -hetkiä lavalle loihtivat Lindströmin ja Jussilan ohella vuoden 2018 tangofinalisti Raisa Laine ja iskelmälaulaja Martta Saksa. Säestyksestä vastaa Quattro-orkesteri.

Ennakkoliput ovat myynnissä lippu.fi.ssä ja R-kioskeilla sekä tuntia ennen esitystä ovelta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?