Valokuvia sinne missä ihmiset liikkuvat − Finnfoto ry avaa gallerian Lempäälän Ideaparkiin

Pysyvä valokuvagalleria valmistuu katutasoon Ideaparkin keskusaukion pohjoispäätyyn näyttämön taakse siellä olevien ravintoloiden edustalla olevaan välikköön. Kuva: Erkki Koivisto

 

 

Valokuvausalan keskusjärjestö, Finnfoto ry avaa huhtikuun alussa Finnfoto Gallerian kauppakeskus Ideaparkiin Lempäälässä. Uuden pysyvän Finnfoto Gallerian tavoitteena on nostaa valokuvan ja sen tekijöiden tunnettuutta tuomalla maksuttomat näyttelyt ihmisten lähelle sinne, missä he liikkuvat niin arjessa kuin vapaa-ajallaankin.

Ideaparkissa sijaitseva galleria on toinen järjestön oma näyttelytila. Finnfoto ry avasi helmikuun alussa 2023 ensimmäisen galleriansa 170 neliömetrin laajuisessa liiketilassa   kauppakeskus Redissä Helsingin Kalasatamassa.

Ideaparkiin rakennetaan kuuden omilla jaloillaan seisovien näyttelystandien muodostama avoin galleriatila. Se valmistuu keskusaukion pohjoispäätyyn näyttämötilan taakse katutasoon Arnolds-, Hesburger-, Rax Pizzabuffet- ja Burger King -ravintoloiden edustalla olevaan välikköön.

Finnfoto kustantaa seinäkkeet ja Ideapark vastaa sähköistä ja muista järjestelyistä. Suurtapahtumien alta tarvittaessa pois siirrettävään galleriaan mahtuu kerrallaan esille 36 suurikokoista valokuvaa.

 

Ideaan yleisölle maksuttomista ja helposti tavoitettavista valokuvanäyttelytiloista vaikutti valokuvausalana keskusjärjestössä monta tekijää. Yksi tärkeimmistä oli se, että kuvaajien on hankalaa löytää hyviä näyttelytiloja. Näyttelyn rakentaminen tilavuokrineen on yksittäiselle kuvaajalle usein taloudellisesti hyvin kallista.

− Meillä on kotimaassa uskomattoman hienoja ja monipuolisia kuvaajia, joita haluamme tuoda esille. Lisäksi valokuva jää usein varjopaikalle perinteisissä taide- ja näyttelytiloissa. Koska Finnfoto ry:ssä yksi tärkeimmistä tehtävistämme on parantaa valokuvan näkyvyyttä, uuden näyttelykanavan rakentaminen on luonteva osa toimintaamme, Finnfoto ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Tolonen summaa.

Finnfoton tavoitteena on tämän vuoden aikana rakentaa neljästä viiteen galleriaa eri puolille Suomea kauppa- ja liikekeskuksiin.

− Nyt avattavan tilan lisäksi meillä ovat keskustelut jo pitkällä seuraavista Finnfoto Gallerioista, mahdollisesti Lahteen ja Ouluun. Olemme Finnfotossa olleet hyvin ilahtuneita kauppa- ja liikekeskuksien halusta tarjota kävijöilleen myös hengen ravintoa. Ideaparkissa vierailee vuosittain kuusi ja puoli miljoonaa kävijää. Täällä aika moni näkee jatkossa valokuvataidetta, Tolonen toteaa.

 

Gallerian ensimmäinen näyttely on Tanja Palmusen ja Kimmo Parhialan Abandoned Nordic, joka avautuu sunnuntaina 2. huhtikuuta. Seuraava kahden kuukauden kestoinen valokuvanäyttely koostetaan valokuvaaja Kalervo Punkan töistä.

Finnfoto ry:n asettama toimikunta valitsee kulloisenkin näyttelyn tilaa hakeneista kuvaajista. Finnfoto ei peri kuvaajilta näyttelytilasta vuokraa. Koska valokuvanäyttelyiden on tarkoitus kiertää eri Finnfoto Gallerioissa, on näyttelykonsepti suunniteltu yhtenäiseksi, jolloin teokset on helppo siirtää ja asettaa näytteille eri Finnfoto Gallerioihin.

Kävijöiden on mahdollista ostaa näyttelykuvia skannaamalla kuvien yhteydessä oleva QR-koodi ja sen jälkeen tilata kuva valitsemassaan koossa ja muodossa.

 

Abandoned Nordic avaa Finnfoto Gallerian

 

Gallerian ensimmäinen näyttely on Tanja Palmusen ja Kimmo Parhialan Abandoned Nordic, joka avautuu sunnuntaina 2. huhtikuuta.

 

Finnfoto Gallerian ensimmäiseksi näyttelyksi valikoitui valokuvaaja Tanja Palmusen ja hänen puolisonsa Kimmo Parhialan Abandoned Nordic -projekti, joka koostuu eri puolilla Eurooppaa kuvatuista autioksi jääneistä ja hylätyistä rakennuksista.

Abandoned Nordicin tarina alkoi vuonna 2015, kun Palmunen ja Parhiala astuivat sattumalta hylätyn mielisairaalan ovista sisään. Ovien takaa löytyi kokonaan toisenlainen maailma, johon he halusivat palata uudelleen. Sen jälkeen pariskunta on etsinyt ja kiertänyt Euroopassa umpeenkasvaneita linnanaukioita ja syrjäisten kylien harvoin kuljettuja polkuja etsien hylättyjä rakennuksia.

− Hylätyt rakennukset kiehtovat monia. Ne ovat ympärillämme matkaansa jatkavan maailman sokeita pisteitä, joihin ei enää ole tarkoitus mennä, ja juuri siksi niiden maailma on niin erikoinen. Villiintyneen luonnon keskeltä löytyneet rakennukset kertovat niin yhteiskunnallisesta muutoksesta kuin yksittäisten perheiden kohtaamista katastrofeista. Samalla kuvat näyttävät, miten hylätyn rakennuksen sisällä aika on pysähtynyt. Ne ovat myös täynnä todisteita siitä, miten luonto ottaa vallan jatkaen loputonta työtään, Palmunen kiteyttää.

Abandoned Nordic -näyttely on maksuton ja esillä galleriassa 2.4.−30.5.