Sote-uudistus takkuaa ja ontuu

Hannu Salonpää.

Vuoden alussa voimaan astunut sote-uudistus on Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Sitä hiottiin pitkään ja se oli useamman hallituksen agendalla. Vasta Sanna Marinin (sd.) hallitus sai uudistuksen  maaliin. Sote-uudistukseen kohdistui ja kohdistuu yhä suuria odotuksia.

Uudistuksen tavoitteena on muun muassa turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville. Tavoitteena on myös parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Käytännössä palvelujen toteuttaminen ja  hallinnointi siirrettiin kunnista hyvinvointialueille. Kaiken piti sujua, kuten ennenkin.

Mutta miten on käynyt? Tässä karua faktaa hyvinvointialueille siirtymisestä.

Laskutus. Moni kertoo saaneen perusteettomia laskuja jopa palveluista, joita hän ei ole koskaan käyttänyt. Ja laskutus sakkaa myös toisin päin: itse kävin Lempäälän terveyskeskuksessa 5. tammikuuta, mutta laskua ei ole kuulunut vielä! Joidenkin kansalaisten  pankkitileille on puolestaan ropsahtanut palkkioita tai suorituksia, jotka eivät heille kuuluu. No, nämä tunnolliset kansalaiset ovat tietysti ryhtyneet selvittämään, mihin asiattomat rahat voisi palauttaa. Siinäpä vasta pulma, kun mistään ei selviä, miten tulee toimia. Jos ja kun rahat on viimein onnistunut palauttamaan, mieltä on jäänyt kalvamaan, meneekö korjaus myös verottajalle asti vai löytyykö suoritteet tulevasta veroehdotuksesta.

Ja aina vain kummallisempaa. Eräs Pirkanmaalla asuva vaikeavammainen täytti viime marraskuussa 65 vuotta. Hänellä päättyi tuolloin useita vuosia jatkunut Kelan kustantama psykoterapia ja niinpä hän haki perusterveydenhuollon kautta jatkoterapiaa asianmukaisin suosituksin. Omalääkäri oli laittanut asian vireille marraskuun puolivälissä, mutta mikään taho hyvinvointialueella ei tiedä vielä tänäänkään kuka tekee päätöksen ja milloin. Viisi ja puoli kuukautta päätöstä odottanut vammainen sanoo täysin pettyneensä sote-uudistukseen ja kokee juuttuneensa hallinnon rattaisiin.

Lempäälän-Vesilahden Sanomissa ansiokkaasti sanan säilää käyttävä Piikki taannoin myös roimi sote-uudistusta. Pahoittelut, jos muistan väärin, mutta nimimerkki taisi vahvasti epäillä täyttyvätkö suurisuuntaiset tavoitteet koskaan. Monet aluevaltuutetut ovat kolumneissaan suitsuttaneet uudistuksen mahdollisuuksia, mikä on tietysti positiivista, jos näin todella on.

Toivoa sopii, että valtuutetut vievät edellä kerrottua arjen draamaa päätöspöytiin.

Hannu Salonpää

Kirjoittaja on lempääläinen aktiivikuntalainen ja hyvinvointialueen vammaisneuvoston jäsen