Retkelle Päivääniemeen kuulemaan sen menneisyydestä 12.6.

Päivääniemen kalmiston historiaan pääsee tutustumaan maanantaina 12. kesäkuuta. Kiinnostuneilla on mahdollisuus päästä aitojen sisälle opastetulle retkelle vesilahtelaisen kotiseutuneuvos Yrjö Punkarin opastuksella. Kello 18 alkava tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Päivääniemessä Lempäälän ja Vesilahden rajalla sijaitsee Suomen suurimpiin ja kuuluisimpiin kuuluva rautakautinen röykkiökalmisto (Vesilahdentie 260). Sieltä on löydetty kiinnostavia esineitä: muun muassa  aseita, saviastian paloja, kuolaimia, koruja, solkia ja karhunkynsiä. Seudun asukkaat hautasivat vainajansa sinne etenkin merovingiaikaan, 600−700-luvuilla ajanlaskumme alun jälkeen.

 

Lampaat aloittivat tämänkesäisen laiduntamisensa kalmistoalueella jo 11. toukokuuta ja niiden on tarkoitus viipyä siellä syyskuun loppupuolelle saakka.

Päivääniemessä vuorotellaan nautoja ja lampaita siten, että kahden, kolmen lammasvuoden jälkeen tulee nautojen kesä.

− Silloin saadaan laidun puhdistumaan lampaiden loisista. Eri eläinlajit myös syövät laidunta vähän eri tavoin. Lisäksi naudan lanta tekee hyvää maaperän pieneliöstölle, koska siinä asustaa eri hyönteisiä kuin lampaan papanoissa, jotka ovat aika kuivaa tavaraa, sanoo Ira Hellstén Vesilahtelaiselta Haltijan maatilalta.

Lampaat ovat suomenlampaita ja naudat kyyttöjä eli suomalaisia alkuperäisrotuja, jotka sopivat hyvin laidunnustyöhön perinnebiotoopin säilyttämiseksi.

Päivääniemi on Metsähallituksen omistuksessa ja sieltä tulee Vesilahteen suunnitelma ja ohjeistus laidunnuksen toteuttamiseen.

Päivääniemessä laidunnus on aloitettu 1980-luvulla.

− Ranta raivattiin viime vuonna ja aitaa siirrettiin niin, että laidunnus ylettyy rantaviivaan saakka. Koko alue näkyy nyt paremmin. Eläimet herkuttelevat siellä kasvavien puiden vesoilla ja pitävät rantakaistan avoimena, Hellstén kertoo.

 

Ira Hellstén painottaa, ettei laitumella olevia eläimiä saa ruokkia millään.

− Se on erittäin tärkeää, koska pahimmillaan ne voivat kuolla syötyään jotain sopimatonta, kuten leipää tai vastaavaa. Lampaat ovat herkkiä ruokavalion äkillisille muutoksille ja toiseksi eläimemme ovat luomussa, jolloin ne eivät saa missään nimessä syödä muuta kuin luomurehuja.

− Joukossa on niin kesyjä yksilöitä, että ne tulevat rapsuteltaviksi aidan viereen ihan kutsumalla. Koirat saavat ne aina vaistomaisesti varuilleen. Siksi ei ole toivottavaa, että aitauksen luokse viedään koiria lampaita katsomaan.

Lampailla on laitumella sääsuojan lisäksi vettä, suolaa ja kivennäisiä. Haltijan tilalta käydään päivittäin eläimiä katsomassa. Aitauksen yhteyteen on tulossa yhteystietokyltti.

 

Suuri rautakautinen kalmisto

Laaja rautakautinen kalmisto: noin 130 hautaröykkiötä viidessä rykelmässä.

Opastustauluja ja polku.

Kohteeseen tutustuminen on maksutonta.

Päivääniemen kalmisto on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen on kielletty.