Poliisi valvoo näkyvästi koulujen päättäjäisviikonloppuna

Poliisi muistuttaa, että vanhempien tulee olla tietoisia nuorten liikkeistä koulujen päätösviikonloppuna, jotta he tarvittaessa pystyvät auttamaan. Kuva: LVS-arkisto/Joonas Leskinen

Poliisi valvoo tehostetusti koulujen päättäjäisviikonvaihteessa. Valvonnassa poliisi puuttuu erityisesti nuorten päihteiden käyttöön ja järjestyshäiriöihin.

Valvonnan painopistealueina ovat nuorten suosimat kokoontumispaikat, kuten esimerkiksi uimarannat, laavut ja puistot. Valvonnassa poliisi tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Näkyvän valvonnan tavoitteena on turvallinen päättäjäisviikonvaihde ilman järjestyshäiriöitä tai rikoksen uhriksi joutumista.

Poliisi muistuttaa, että alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Aina tätä ei noudateta ja tällaisessa poliisi puuttuu alaikäisten päihteiden hallussa pitämiseen, kokeiluun ja käyttöön. Alaikäisten alkoholin hallussapidosta voi seurata sakkorangaistus ja asiasta ilmoitetaan aina alkoholia hallussa pitäneen nuoren huoltajille ja lisäksi lastensuojeluviranomaisille. Muistutamme myös, että alkoholin välittäminen alaikäiselle on rangaistava teko.

Vanhempien on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä lasten ja nuorten kanssa ja illan mittaan on hyvä olla yhteydessä lapsiin. Kotiintuloajoista on syytä sopia hyvissä ajoin ja niiden noudattamista tulee valvoa sekä olla tietoinen siitä, missä lapset ja nuoret liikkuvat.

– Kaveria ei jätetä, joten nuorten tulee pitää toisistaan huolta ja hakea viipymättä apua, jos illan aikana kaikesta huolimatta sattuu jotain ikävää. Oma apu ei aina ole paras apu ja turvallinen aikuinen tulee pyytää hätiin matalalla kynnyksellä. Hätänumero 112 auttaa tietysti myös tarvittaessa, muistuttaa rikosylikonstaapeli Varpu Saapunki poliisin tiedotteessa.

Poliisin tietoon tulee aika ajoin, että pienelle porukalle suunnitellut kotibileet ovat paisuneet hallitsemattomasti ja paikalle on saapunut tuntemattomia henkilöitä rikkomaan paikkoja ja anastamaan omaisuutta. Somessa tieto leviää nopeasti ja tieto juhlista voi päätyä sellaisten henkilöiden tietoon, jotka eivät ole toivottuja vieraita ja haluavat ainoastaan tulla paikalle aiheuttamaan häiriötä ja vahinkoa.

Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomaankin numeroon ja olkaa saatavilla, toivoo poliisi. Poliisi soittaa usein niin, että soittajan numeroa ei näy. Poliisi kehottaa vanhempia olemaan saatavilla ja vastaamaan myös tuntemattomaan numeroon, koska ensisijaisesti vanhemmat ovat ne, jotka hakevat nuoren kotiin, jos kaikki ei suju odotetulla tavalla.

– Suurin osa lapsista ja nuorista juhlii koulujen päättymistä tänäkin kesänä siististi ja ongelmitta, mutta nämä ohjeet kannattaa pitää mielessä, toteaa Saapunki.