Lämmityskustannusten osuus taloyhtiön hoitokuluista lienee useimmissa taloyhtiöissä 20–25 prosentin luokkaa. Merkittävä määrä, joka vaikuttaa oleellisesti osakkeenomistajilta perittävän hoitovastikkeen suuruuteen.
Yleinen arvaamaton energiakustannusten kehitys viime vuonna ja usean kerran vuodessa tapahtuvat hinnoittelumuutokset ovat hankaloittaneet taloyhtiöiden talousarvioiden laatimista ja hoitovastikkeiden oikean tason määrittelyä. Vakaa ja mahdollisimman ennakoitava hinnoittelu olisi hyvä houkutin pitkille
taloyhtiöiden kaukolämpöasiakkuussuhteille.
Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry seuraa viidentoista pirkanmaalaisen kunnan kaukolämmön kustannuksia. Kaikissa seurantakunnissa nostettiin kaukolämmön hinnoittelua loppuvuodesta 2022 tai viimeistään vuoden alusta 2023, mikä ei viime vuoden tilanteessa liene yllättävää. Seitsemän seurantakunnan kaukolämmön energiamaksua on kuitenkin rukattu viime kesästä tähän vuoden 2023 toukokuuhun kahdesta kolmeenkin kertaan.
Yksi suurimpia keikauksia hinnoittelussa on tehty Lempäälässä. Lempäälässä kaukolämmön hintaa jouduttiin viime vuonna ensin nostamaan kahteen kertaan, ja nyt 1. maaliskuuta 2023 alkaen hintaa on jälleen laskettu – mikä on luonnollisesti sinällään hyvä asia. Kuitenkin nimenomaan kaukolämmön hintojen suuri ja nopea vaihtelu sekä hintakehityksen arvaamattomuus ovat hitaahkosti kääntyvän taloyhtiön kannalta vaikea porkkana purtavaksi.
Lempäälässä sijaitsevan Kiinteistöliiton kuvitteellisen Indeksitalon, joka käyttää kaukolämpöenergiaa 450 MWh vuodessa ja jossa on huoneistoneliöitä 2 400, lämmityskustannusten laskennallinen osuus hoitovastikkeesta vaihtelee vuoden 2022 alusta tämän vuoden kevääseen 1,18 euroa neliömetriltä hintaan 1,81 euroon neliömetriltä, riippuen siitä, missä ajankohdassa yhtiökokous hoitovastikkeesta olisi päättänyt.
Vastikkeen suuruuden vaihteluväli olisi siis jopa 0,63 euroa neliömetriltä pelkästään lämmityksen takia.
Mikäli hoitovastike olisi Lempäälässä sijaitsevassa Indeksitalossa arvioitu keväällä 2022 ennen kuin aavistustakaan 1.7. tai 1.11.2022 tulleista korotuksista on ollut, eikä taloyhtiöllä olisi huomattavan suurta kassapuskuria, olisi todennäköisesti ollut syksyllä tai talvella tarpeen pitää ylimääräinen yhtiökokous hoitovastikkeen korottamiseksi
lämmityskustannusten kattamiseksi.
Tänä keväänä Indeksitalo miettii, uskalletaanko hoitovastike päättää nykyisen 1.3.2023 hintatason mukaan jollakin kohtuullisella korotusprosentilla, vai onko kyyti talven lähestyessä yhtä kylmää kuin viime vuonna.
Eri kunnissa sijaitsevilla kaukolämpöyhtiöillä on erilaiset omistajapohjat, strategiat ja polttoainepaletit, jotka vaikuttavat hinnoitteluun. Taloyhtiön kannalta kuitenkin mahdollisimman vakaa kaukolämpöhinnoittelu, jossa korotukset tulisivat yleensä ennakoidusti tiettyyn aikaan vuodesta, kannustaisivat kaukolämmön muun vaivattomuuden ja luotettavuuden lisäksi pitkiin asiakkuuksiin.
Kaisa Kettunen
neuvontainsinööri
Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry