Retoriikka eli puhetaito on oppi vakuuttavasta puhumisesta. Antiikin Kreikan poliksessa (kaupunkivaltio) poliittisen uran luominen edellytti hyvää puhetaitoa, kun piti saada kansanjoukot omien ajatustensa taakse. Sen takia puheessa tärkeintä oli vaikuttavuus, totuudellisuus oli vasta toisella sijalla. Sieltä on siis peräisin puhetapa, jota nykyisetkin poliitikot käyttävät!
Viime viikolla Suomeen syntyi naisvaltainen hallitus, 12 naista ja 7 miestä. Vaihdoksen muodollisuuksiin kuului sekä väistyvän että uuden pääministerin puheet tasavallan presidentille.
Edellinen pääministeri Sanna Marin (sd.) luetteli taas hallituksensa toteuttamat uudistukset, mutta ei puuttunut sanallakaan talouteen, ja lisääntynyt velkamääräkin jäi mainitsematta. Tuore pääministeri Petteri Orpo (kok.) taas keskittyi nimenomaan talouteen, työllisyyteen ja yrittäjyyteen. Hän sivusi puheessaan leikkauksia, mutta valoi samalla uskoa, että tästä selvitään ja kaikista pidetään huolta. Näissä molemmissa, luonteeltaan muodollisissa puheissa perusvire oli positiivinen, ja vaikeimmat asiat sivuutettiin.
Seuraavina päivinä kreikkalainen retoriikka pääsi kunnolla valloilleen, kun eduskunta käsitteli uuden hallituksen ohjelmaa. Siinä keskustelussa ei sanoja säästelty puolin eikä toisin. Kuunnellessa tuli väkisin mieleen tuo alun maininta, että tärkeintä on vaikuttavuus eikä totuudellisuus. Nyt valtaosa poliitikoista pääsee kuitenkin ”hyvin ansaitsemalleen” pitkälle kesälomalle. Voimme toivoa, että syyskuuhun mennessä mielet vähän rauhoittuvat, ja puheissa olisi silloin myönteisempi sävy. Myös totuutta kansalaiset arvostavat.
Puheiden positiivisuudesta ja kauniista kesäilmasta tuli mieleeni, että minäkin voisin muuttaa näiden kolumnien näkökulman myönteiseksi. Kokeillaan.
Lempäälän kunnassa ajatellaan meidän parastamme. Kun Suomessa kiinnitettiin taas huomiota ihmisten liikkumattomuuteen, Lempäälä ryhtyi heti toimenpiteisiin. Maaliskuussa Telkäntaipaleen silta avattiin värivalojen ja kunnanjohtajan seikkaperäisen Telkkä-analyysin kera.
Ramppi kuitenkin lyhensi liikaa radan länsipuolella asuvien kävelymatkaa Lempäälä-taloon, joten reitti suljettiin nopeasti. Nyt taas kunto kohenee, kun tulee reipas kiertolenkki kirjastoon. Ei kannata puhua rampin huonosta suunnittelusta, koska tarkoitus oli selvästi kohottaa meidän kuntoamme.
Suomalainen luonne huomioidaan kunnassa myös kiitettävästi. Mehän emme mielellämme päästä toisia lähelle. Korona-aikaan moni huolestui, kun turvaväliksi ilmoitettiin kaksi metriä. Pitääkö tosiaan mennä niin lähelle?
Lempäälä ajattelee tässäkin asiassa meidän parastamme. Juhannustori pidettiin varmuuden vuoksi keskellä viikkoa ja keskellä päivää, sitä toki jatkettiin kuuteen asti. Tällä taattiin se, että torilla oli mukavan väljää. Ei ahdistanut yhtään, kun parin torimyyjän ja muutaman kirpputoripöydän lisäksi paikalla oli asiakkaita vain siellä täällä.
Ja mikä parasta: seuraava toripäivä on vasta heinäkuun lopussa, joten ehdimme hyvin kerätä rohkeutta lähteä silloin paikalle.
Piikki
Keskustassa on Puistokatu.
Saisimmepa vielä puiston.