Harmonikan juhlaa Narvassa

Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund. Korkeaan ikään ehtinyt harmonikkamestari on edelleenkin huippuvireessä ja musiikki soi Sibeliuksesta Säkkijärven polkkaan.

 

Maailmalla tunnetun harmonikkalegenda Veikko Ahvenaisen odotettu ja suosittu konsertti kuullaan tänäkin kesänä Narvan seurantalossa tiistai-iltana 25. heinäkuuta.

Tilaisuudessa esiintyvät ensi syksynä 94 vuotta täyttävä Veikko Ahvenainen ja harmonikkataituri Carina Nordlund. Mukana ovat myös Tammer-Hanurit ja Tuula Mäkinen. Tilaisuuden järjestelyissä on mukana Vesilahden kulttuuritoimi.

Konsertissa kuullaan kesän huippusäveliä, tangoja, valsseja ynnä muuta haitarimusiikkia aina Ahvenaisen sovittamaan kansainväliseen sävelsikermään, jota on katsottu YouTubessa yli 300 000 kertaa.

 

Kuopiossa syntynyt Ahvenainen oppi soiton alkeet 9-vuotiaana kuopiolaiselta muikkukauppiaalta ja soitti ensimmäisen soolokonserttinsa Kuopion kaupungintalossa vuonna 1948. Kansainväliset konserttikiertueet alkoivat 1960-luvulla. Ne ulottuvat aina Moskovan Tshaikovskin konserttisalista kuuluisaan Washingtonin Katedraaliin Yhdysvalloissa.

Takana on lähes 5 000 konserttia eri puolilla maailmaa. 90-vuotisjuhlakonserttinsa hän piti vuonna 2019.

Ahvenaisen levytysura alkoi vuonna 1955, ja tänään hän on maamme eniten levyttänyt artisti peräti 1 087 levytyksellä.

Kuopion kaupunki on kunnioittanut Ahvenaisen elämäntyötä suurella taideteoksella, joka on nähtävänä Kuopion matkakeskuksessa. Hän on saanut Pro Finlandia -mitalin vuonna 2010, ja kansainvälinen harmonikkaliitto Confédération Internationale des Accordéonistes (CIA) on palkinnut hänet arvostetulla Merit Award -palkinnolla vuonna 2020.

 

Martti Vainion innoittama hän on juossut 31 täyspitkää maratonia.

− Tänä vuonna täytän toisen kerran 47, hän naureskelee.

Kiertueet jatkuvat edelleen.

−  Minulla on tänään konsertti Leppävirralla ja huomenna Liperissä.

Ahvenaisella on heinäkuussa hengästyttävät 21 keikkaa eri puolilla Suomea. Ennen Narvaa Ahvenainen pitää konsertin Sulkavalta ja jatkaa Vesilahdelta matkaansa pitämään seuraavana päivänä konsertin Lopella. Tämänvuotinen kesäkiertue alkoi kesäkuussa ja päättyy elokuussa Espoossa Tapiolan kirkkokonsertissa.

Väliajalla on esillä Veikko Ahvenaisen uuden cd-levyn Ilta Oulunjoella julkistus. Konsertissa on saatavana myös harmonikkataitelijan itsensä kirjoittama kirja Hanurini muistoja, joka kertoo tarinan savolaispojan tiestä maailman konserttilavoille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?