Yli tuhannen osallistujan luvaton mopomiitti työllisti poliisia tuntien ajan – Useita vaaratilanteita ja rikosepäilyjä osallistujien liikennekäytöksestä

Pirkanmaalla järjestettiin heinäkuun puolivälissä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä yhteensä kolme luvatonta mopomiittiä, joissa poliisi puuttui satojen osallistujien vaaralliseen liikennekäyttäytymiseen. Sisä-Suomen poliisin arvion mukaan miiteissä oli yhteensä yli tuhat osallistujaa. Miitteihin osallistuneet liikkuivat Nokian, Pirkkalan, Tampereen ja Lempäälän alueilla lauantai-illan ja yön aikana, ja ne yhdistyivät yhdeksi kokoontumiseksi Lempäälän Ideaparkin parkkipaikalle. Osallistujia oli liikkeellä mopoilla, kevytmoottoripyörillä, moottoripyörillä, mopoautoilla, mönkijöillä ja henkilöautoilla perävaunuineen.

Poliisin mukaan meno yltyi välillä hyvin vaaralliseksi, ja poliisi joutui puuttumaan tapahtumassa useisiin rikosepäilyihin. Osallistujat muun muassa keulivat, kiihdyttelivät ja jotkut ajoivat poliisia karkuun. Tapahtuma työllisti useita partioita tuntien ajan, ja poliisi käytti apunaan myös drooneja.

– Valvonnalla ehdittiin puuttumaan vain osaan rikoksista. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että väkeä ja ajoneuvoja oli valtava määrä. Riskit vakaville henkilövahingoille kasvaa merkittävästi tämän kaltaisissa luvattomissa tapahtumissa, toteaa komisario Tomi Koponen poliisin tiedotteessa.

– Vanhemmat, keskustelkaa miiteistä ja niissä käyttäytymisestä nuortenne kanssa. Poliisi ei pysty valvomaan näiden luvattomien miittien turvallisuutta, eikä esimerkiksi lauantaina olisi ollut mitään takeita, että hätätilanteessa paikalle olisi päässyt palo- tai pelastuskalustoa nuorten keskelle, Koponen jatkaa.

Poliisi muistuttaa, että miittejä voi järjestää myös turvallisesti. Viranomaisten ohjeistuksen mukaisella suunnittelulla ja toteutuksella tapahtuman mahdolliset riskit voidaan huomioida etukäteen.

– Poliisi vetoaa, että miitit järjestettäisiin suunnitelmallisesti ja viranomaisten kanssa yhteistyössä. Miitit ovat laadultaan sellaisia, että ne vaativat aina yleisötilaisuusilmoituksen. Se tulisi tehdä viimeistään viittä vuorokautta ennen tapahtumaa. Poliisi käsittelee ilmoituksen ja varmistaa, että tapahtuman lainmukaista järjestämistä varten on tehty tarvittavat suunnitelmat ja hankittu tarvittavat muut luvat. Niitä voivat olla esimerkiksi alueenkäyttölupa, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, vastuuvakuutus, liikenteenohjaussuunnitelma ja melupäätös, kertoo komisario Sari Pöntinen tiedotteessa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?