Luonnonvoimat keskeyttivät maailman suurimman partioleirin Etelä-Koreassa – Hirmuhelle ja lähestyvä taifuuni eivät pilanneet lempääläisten partiolaisten leirikokemusta

Lempääläiset Ella Rajala, Saara Rajala, Helmi Länsirinne, Alisa Siivola, Rami Hartus ja Lauri Lahdensivu osallistuivat Etelä-Korean maailmanjamboreelle. Kuva: Juulia Jaakola

Kun lempääläiset Lauri Lahdensivu, Alisa Siivola, Helmi Länsirinne, Rami Hartus sekä Ella ja Saara Rajala ilmoittautuivat mukaan elokuussa Etelä-Koreassa järjestetylle partiolaisten jamboree-leirille, eivät he osanneet kuvitella, millaisia käänteitä reissu sisältäisi. Nuoret harrastavat partiota Kanavan Vartijoiden ja Kyynärön Kiertäjien lippukunnissa.

Jamboree on maailman suurin partioleiri, joka järjestetään neljän vuoden välein aina eri maassa. Maailmanjamboreelle voivat osallistua 14–17-vuotiaat partiolaiset, ja sitä vanhemmat pääsevät mukaan työskentelemään palveluleiriläisinä. Tänä kesänä leirille osallistui yli 40 000 partiolaista 170 eri maasta. Suomalaisia partiolaisia mukana oli noin 900.

Nuoret kertovat valmistautuneensa Korean jamboreelle periaatteessa samalla tavalla kuin mille tahansa muulle partioleirille. Matka Etelä-Koreaan alkoi heinäkuun 24. päivä. Reissun oli suunniteltu kestävän yhteensä kolme viikkoa. Lempääläisnuoret olivat osa Räntä-nimistä leirilippukuntaa, johon kuului partiolaisia Pirkanmaalta ja muualta Hämeen partiopiiristä.

Ensimmäinen sokki perillä Koreassa tuli heti lentokoneesta ulos astuessa, kun paahtava helle iski vasten kasvoja.

– Kuin saunaan olisi tullut, nuoret kuvailivat.

Leiriläisiä oli käsketty valmistautumaan sadekauden helteisiin olosuhteisiin, mutta lähes 40 asteen kuumuutta he eivät osanneet ennakoida. Lämpötila ei laskenut yölläkään alle 27 asteen. Viilennystä oli tarjolla busseissa ja muutamissa sisätiloissa, mutta nuoret kertovat selvinneensä pitkälti kylmien juomien ja jäätelön voimin.

Näkymä Busanin kaupunkiin. Kuva: Alisa Siivola
Bibimpap on perinteistä korealaista ruokaa, jota nuoret pääsivät maistamaan reissullaan. Kuva: Alisa Siivola

Suomen partiolaiset tutustuivat viikon mittaisella oheismatkalla Etelä-Korean pääkaupungin Soulin sykkeeseen ennen leirin alkamista. Nuoret vierailivat lisäksi korealaisessa kylpylässä Busanin kaupungissa sekä Pohjois- ja Etelä-Korean välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Jamboreen valtava leirialue sijaitsi Saemangeumissa, maaseudulla Korean länsipuolella. Leiriläiset valmistivat itse ateriansa aamupalalle ja illalliselle. Korealainen retkiruoka maistui nuorille välillä hyvin, välillä ei niin hyvin. Leirin ”ohjelmalaaksoissa” riitti erilaisia aktiviteetteja, kuten kynttilöiden tekemistä, varjoliitolentoa ja mönkijäajelua. Kaikkia aktiviteetteja ei kuitenkaan kuumuuden vuoksi pystytty toteuttamaan eikä helteessä paljoa jaksanutkaan tehdä.

Jamboreen oli tarkoitus kestää 12 päivää, mutta leiri jouduttiin keskeyttämään jo reilun viikon jälkeen. Lähestyvän taifuunin vuoksi Korean hallitus päätti lopettaa partiolaisten jamboreen suunniteltua aiemmin, ja leiriläiset evakuoitiin väistötiloihin Soulin lähelle. Nuorten mukaan tunnelma ennen evakuointia oli hieman kaoottinen, mutta he eivät kuitenkaan olleet itse tilanteessa peloissaan.

– Suomalaisilla partiolaisilla on aika hyvät lähtökohdat selviytyä vaihtelevissa olosuhteissa. Luotimme siihen, että kyllä tämä hoituu, kertovat Saara Rajala ja Helmi Länsirinne evakuoinnista.

Tällaisissa teltoissa nuoret yöpyivät leirialueella Saemangeumissa. Kuva: Saara Rajala
Leirilippukunta, jossa lempääläiset nuoret olivat mukana, oli nimeltään Räntä. Kuva: Saara Rajala

Osa muiden maiden leiriläisistä palasi heti kotimaahansa evakuointipäätöksen jälkeen, mutta Suomen partiolaiset pysyivät Koreassa suunnitellun kolmen viikon ajan. Leiriläisten mukaan heillä oli hyvät oltavat ilmastoiduissa väistötiloissa eikä ohjelmasta ollut puutetta evakuoinnin jälkeenkään. Poikkeuksellisen jamboreen kruunasi suuri päätösjuhla Soulin World Cup -stadionilla, jossa esiintyi lukuisia K-pop-yhtyeitä ja artisteja.

– Sitä ihmismäärää stadionilla oli vaikea käsittää. Oli hienoa olla osa jotain niin suurta, kun kaikki olimme siellä saman yhteisen harrastuksen vuoksi.

Nuoret sanovat olevansa tyytyväisiä leirikokemukseensa odottamattomista käänteistä huolimatta. Reissuun lähdettiin tutustumaan uuteen kulttuuriin ja ihmisiin ympäri maailmaa, ja se tavoite heidän mielestään toteutui. Yhteystietoja tuli vaihdettua monien uusien kansainvälisten ystävien kanssa.

– Osa uusista kavereista on varmasti sellaisia, joiden kanssa tulen olemaan vielä pitkään yhteyksissä. On kiva, että on ystäviä myös muualta kuin Lempäälästä, Helmi Länsirinne sanoo.

Päätösjuhlassa esiintyi useita K-pop-yhtyeitä ja artisteja. Kuva: Saara Rajala