Kannattaako itseään kehua – Itsensä kehuminen vaatii taitoa

Koska olet viimeksi sanonut itsellesi: ”Hyvä minä”. Entä milloin kuulit kehuja itsestäsi? Vaatii rohkeutta kehua itseään ja sama pätee myös kehujen antamiseen. Työssäni liikunnanohjaajana olen opetellut antamaan positiivista palautetta asiakkaille, varsinkin kun siihen on syytä ja kehu tulee suoraan sydämestä. Kehuminen kannustaa parempiin suorituksiin ja saa harjoittelijan tuntemaan olonsa paremmaksi.

Rehelliset kehut saa rintaan lämpimän tunteen ja voi pelastaa päivän. Kehujen kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, ettei mene rytinällä metsään. Keksimällä keksityt kehut särähtävät korvaan ja kuulostavat teennäisiltä.

Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu itsensä eikä muiden kehuminen. Itsensä kehujaa pidetään leuhkana ja itsekeskeisenä ja saa kuulijat hymähtelemään ja luomaan pitkiä katseita toisilleen. Työhaastattelu tuntuu olevan ainoa hetki, jolloin on sallittua kehua itseään.

Politiikan huipulle pyrkivien on pyrittävä nostamaan itsensä päivänpolitiikan yläpuolelle ja tuotava esille omaa osaamistaan ja erinomaisuuttaan. Itseensä tulee uskoa, mutta jos ehdokkaan puheet lipsahtavat itseriittoisuuden puolelle voi vaalimenestys olla vaakalaudalla.

Kulttuuriset tavat vaikuttavat siihen, kuinka sallituilta omien saavutusten ja kykyjen esittely tuntuu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on normaalia, että presidenttiehdokkaat haukkuvat surutta toisiaan ja kehuvat itseään. Olisiko suomessakin itsensä kehumiseen tulossa muutos? Siltä ainakin vaikuttaa, kun silmäilee presidenttiehdokkaiden puheita mediassa. Itsensä kehuminen alkaa olla voimissaan.

Paras itsekehu lienee sellainen, jossa on mukana paitsi realismia myös aitoa nöyryyttä. Muille kannattaa kertoa siitä, millaisia ponnisteluja saavutuksen taustalla on. Kuinka paljon on vaatinut esimerkiksi pääsykokeisiin lukeminen tai hyvän urheilusaavutuksen saaminen. Saavutuksista hehkuttelu todennäköisesti hyväksytään paremmin, kun kehuja on aidon innostunut eikä yritä päteä. Kun on kokenut jotain mahtavaa, kannattaa ilmaista kiitollisuutta.

Työpaikalla pienikin myönteinen palaute voi käynnistää hyvän kierteen koko työyhteisössä. Onnistuneessa tiimityöskentelyssä kannattaa kiittää jokaista jäsentä erikseen. Vertailua johonkin toiseen kannattaa välttää. Hyvät tulokset esimerkiksi työelämässä laittaa ihmiset vertailutilanteeseen, jolloin moni kuulija voi kokea huonommuutta itsekehujan edessä.

Kyllä itseään kannattaa kehua, se vahvistaa itsetuntoa. Taputetaan itseämme olkapäille ainakin kerran päivässä. Meistä jokaisesta löytyy ihan varmasti asioita ja piirteitä, joihin voi olla tyytyväinen. Pienistäkin onnistumisista saa olla onnellinen ja ylpeä. Tämän kolumnin kirjoittaminen ja sen saaminen valmiiksi määräaikaan mennessä teki minut onnelliseksi: ”Hyvä minä”.

Anne Sällylä

Kirjoittaja on hyvinvointialan yrittäjä