Lempäälä piilottelee maakuntakaavan takana – LemPi-metsä tarvitsee puolustavan äänen!

Kirjoittaja on huolissaan Puskiaisten oikaisun edistämisestä vain liike-elämän ehdoilla. Kuva: Teemu Hiltunen

Pirkanmaan maakuntahallitus kokoontuu maanantaina 25. syyskuuta. Esityslistalla on muun muassa vastaaminen vaihemaakuntakaavan palautteeseen.

LemPi-metsän puolesta! -kansanliike antoi runsaasti palautetta vaihemaakuntakaavaan tuoden esiin muun muassa alueen arvon tutkitusti suosittuna lähivirkistysalueena sekä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Maakuntahallituksen vastineessa nämä ohitetaan täysin ja todetaan, että maakuntakaava muka jo tukisi ja huomioisi tämän metsäalueen luonnon säilymistä ja edistäisi sen virkistyskäyttöä. Tämä on niin pielessä, kuin olla ja voi.

Maakuntakaavassa tälle alueelle on osoitettu paitsi ”Puskiaisten moottoritie”, niin myös 2-kehätie, massiivinen kaavoitus uusien väylien ympäristöön sekä järjestelyratapiha ja oikorata. Ei voida millään muotoa väittää, että nykyinen maakuntakaava huomioisi LemPi-metsän luonto- ja virkistyarvot. Lisäksi mielipide siitä, että LemPi-metsä säilytettäisiin rakentamattomana luonto-, virkistys- ja metsätalousalueena, ohitetaan piiloutuen vääristellen sen taakse, että vaihemaakuntakaavassa ei ollut yhdyskuntarakenteen muutokset teemana.

Vaihemaakuntakaavan yhtenä teemana oli elonkirjo ja tämä mielipide kuten monet muut nimenomaan korostavat elonkirjoa eli luonnon monimuotoisuuden ja ekologisten yhteyksien säilyttämistä ja parantamista.

Seutuhallitus puolestaan pitää kokouksensa keskiviikkona 27. syyskuuta. Tämän kokouksen esityslistalla on muun muassa kaupunkiseudun rakennesuunnitelma 2040+:n palautteet. Palautteisiin on koottu lähinnä elinkeinoelämän edustajien mielipiteitä. Esimerkiksi Business Tampere sekä Tampereen kauppakamari oikein korostavat, että seudun eri osia yhdistävät ekologiset ja virkistyksen käytävät eivät saisi vaarantaa liike-elämän tarpeita.

Tampereen kaupunginhallituksen lausunto on saanut jo palstatilaa epämääräisyydellään, mutta se kuitenkin puoltaa nykyisen vt 3 parantamista ensi sijaisena verrattuna ”Puskiaisten moottoritien” rakentamiseen. Lempäälän lausunto piilottelee totutusti maakuntakaavan takana ja Pirkkala halajaa työpaikka-alueita.

Huomionarvoisa on Tampereen yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professorin Timo Rajaniemen lausunto, jossa hän korostaa, kuinka tärkeää olisi välttää viheralueiden tuhoamista ja kyseenalaistaa ”Puskiaisten moottoritien” mielekkyyden seudullisten ja paikallisten luontoarvojen näkökulmasta. Tämä valopilkku palautteiden joukossa loistaa pimeässä. Mutta missä ovat luontojärjestöjen ja kansalaisten mielipiteet? Miksei niitä ole huomioitu millään tavalla?

LemPi-metsän puolesta! -kansanliike järjestää mielenosoituksen kumpaisenkin kokouksen yhteydessä. Tervetuloa mukaan antamaan ääni yhteiselle lähiluonnollemme!

Teemu Hiltunen
LemPi-metsän puolesta! -kansanliike