Miksi veroja vihataan?

Moni ajattelee, että palkka ennen veroja kuuluu minulle ja että verot ovat ryöstöä. Useat vaikutusvaltaiset ekonomistit, kuten Friedrich Hayek, Mancur Olson ja Vilfredo Pareto ovat väittäneet, että talouden lainalaisuudet hoitavat kaiken paremmin kuin valtio, joka tuhlaa rahojamme. Margaret Thatcher ja Ronald Reagan noudattivat heidän ohjeitaan.

Ekonomisti Jonathan Aldredin (Licence to be bad ) mukaan ”ei ole teoriaa tai tutkimustuloksia, joka osoittaisivat, että tavarat ja palvelut yleensä tuotettaisiin halvemmalla tai tehokkaammin yksityisen sektorin toimesta”.

Tuloverojen korottamista vastustetaan, vaikka se olisi Suomen nykyisessä taloustilanteessa järkevää. Kun tuloveroja alennetaan, rikkaimmat hyötyvät siitä.

Britanniassa Thatcher alensi korkeimman veroprosentin 83:sta 40:een, Yhdysvalloissa Reagan 70:stä 28:aan. Vielä sodan jälkeen Yhdysvalloissa kannatettiin korkeaa verotusta, mitä kuvaa presidentti Dwight D. Eisenhowerin viesti korkean verotuksen kriitikoille. Vastustajat olivat ”Texasin miljonäärejä ja satunnaisia muiden alueiden liikemiehiä. Heidän lukunsa on vähäinen ja he ovat typeriä” (Aldred).

Uskotaan, että matala verotus tulee takaisin motivaationa, innovaatioina, työtunteina ja tehokkuutena. Jonathan Aldredin mukaan moderni taloustiede ei tarjoa sen paremmin teoriaa kuin todisteita sille, että verotuksen alentaminen tuottaisi noita oletettuja etuja.

Yhteinen kakku ei kasva, kun rikkaiden verotusta kevennetään. Verojen alentaminen 1980-luvulla ei lisännyt kakkua, sillä johtajat saivat niin suuren osan, että yritystoiminta ja yritysten osakkaat eivät hyötyneet. Matala verotus heikentää palveluja ja yhteiskunnan tukea tarvitsevat kärsivät. Thomas Pikettyn mukaan korkeat veroprogressiot eivät tuota väitettyjä kielteisiä seurauksia.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että valtion progressiivinen verotus ja panostus hyvinvointiin edistävät onnellisuutta. Kun veroprogressio oli Yhdysvalloissa korkeimmillaan, pienituloisten onnellisuus nousi, mutta suurituloisten onnellisuus säilyi ennallaan. Oman tutkimustulokseni mukaan tulot ovat yhteydessä koettuun oikeudenmukaisuuteen. Mitä pienemmät tulot, sitä vähemmän uskoo, että maailmassa oikeus toteutuu. Tämä on toimivan yhteiskunnan kannalta vakava tutkimustulos.

Markku Ojanen

Lempäälä