Tuoreen UKK-instituutin selvityksen mukaan lähiluonnossa liikkumisella on merkittävät yhteiskunnalliset taloudelliset vaikutukset terveyshyötyjen muodossa. Puhutaan sadoista miljoonista vuosittain. Jos lähiluonnossa liikkuvien määrä kaksinkertaistuisi nykyisestä, säästäisi Suomi yli 260 miljoonaa euroa lisää. Jos määrä kolminkertaistuisi, säästöä tulisi jo yli puoli miljardia. Lähiluontoa kannattaa siis vaalia ja kannustaa ihmisiä siellä liikkumiseen. Birgitan polku on Lempäälässä hyvä osoitus lähiluonnossa liikkumiseen panostamisesta. Mutta se on vaarassa menettää arvoaan, jos maakuntakaavan massiiviset infrahankkeet Lempäälän ja Pirkkalan välisellä metsäalueella sallitaan toteutua.
”Puskiaisten moottoritien” ja uuden 2-kehätien hinta-arvioksi on aiemmin mainittu 185 miljoonaa euroa. Ensi vuonna valmistuva yleissuunnitelma tulee tarkentamaan tätä arviota ja mitä luultavimmin se nousee kustannusten nousunkin myötä reippaasti ylöspäin.
Autoliiton mukaan tieverkon korjausvelkaa kertyy ensi vuonna jo 200 miljoonaa euroa lisää aiemman noin 1,8 miljardin euron päälle. Traficomin mukaan on haastavaa pitää edes pääteiden kuntoa nykytasollaan.
Kolmostie vaatii parannusta Lempäälän ja Pirkkalan välillä, sitä ei kukaan kiistä, mutta uusi satoja miljoonia maksava ja arvokasta, aktiivisessa virkistyskäytössä olevaa lähiluontoa tuhoava väylä ei tässä valossa ole järkevä investointi. Ei nykyisessä taloustilanteessa, mutta ei myöskään tulevaisuudessa.
Viime hallituskaudella kaikkea metsäkatoa aiheuttavaa toimintaa suitsiva maankäyttömaksu ei vielä edennyt, mutta on luultavaa, että se tulee lähitulevaisuudessa − joko Suomen tai EU:n toimesta. Millainen hintalappu satojen hehtaarien metsäalueen jyräämisellä silloin olisi?
Tämä ei suinkaan ole peruste hoputtaa ”Puskiaisten moottoritien” rakentamista ennen kuin luontokadolle on määritelty hinta, vaan palata edistämään sitä väylähankkeenkin mielestä liikenteellisesti parasta vaihtoehtoa, jossa parannetaan nykyisen tien välityskykyä, turvallisuutta ja meluntorjuntaa. Kustannustehokkaasti, kestävästi ja luonto- ja virkistysarvot totuudenmukaisesti huomioiden.
Teemu Hiltunen
LemPi-metsän puolesta! -kansanliike