Vesilahden vuoden yrittäjät: ”Epätoivon hetkellä usko yrittäjyyteen kantaa”

Sara Vallin ja Maija Huttusen vetämä Narvan Kyläpanimo on Vesilahden Vuoden yritys 2023. Kuva: Seppo Kummala

Merellä on syyskuussa kylmä, tietävät Narvan Kyläpanimon yrittäjät Maija Huttunen ja Sara Valli. He olivat juuri rantautuneet Merikarvialla Krookan vierasvenesatamaan ja tilanneet paikallisessa gastropubissa lämmikkeeksi kuumaa juotavaa, kun puhelin soi. Huttunen vastasi Vesilahden yrittäjien puheenjohtaja Ari Hellsténin soittoon. Kun Hellstén sai varmistuksen, että myös Valli on kuulosalla, hän ilmoitti Kyläpanimon yrittäjien tulleen valituksi Vesilahden vuoden yrittäjiksi.

Puhelu lämmitti totin lailla.

– Erityisen hyvältä tuntui, että tunnustus tuli toisilta vesilahtelaisyrityksiltä. Tuli olo, että meidät ja tekemisemme on huomattu, Maija Huttunen kertaa ja Sara Valli nyökyttelee vieressä.

Narvan Kyläpanimon on perustettu vuonna 2017, mutta yrittäjät kuvailevat sen olleen vielä ammattimainen harrastus. Toden teolla toiminta lähti liikkeelle kun yrittäjät ostivat vanhan Narvan osuusmeijerin kiinteistön, johon he siirsivät panimonsa ja avasivat kyläbistron viime vuonna. Koronavuodet hidastivat kehitystä, mutta viime vuonna bistron myötä yrityksen liikevaihto tuplaantui yli 232 000 euroon.

Toisaalta myös yrityksen tulos meni 37 000 euroa pakkaselle. Siihenkin on luonnollinen selitys.

– Kun yrityksemme liikevaihto pyöri sadassatuhannessa, ei tällaista meijerin jätti-investointia yhdessä vuodessa kateta, Huttunen sanoo.

Panimoinvestointiin yritys sai EU:n Leader-rahoitusta. Kohde oli ilmeisen hyvä, sillä Leader-ryhmä Kantri antoi yritykselle tunnustuksen Vuoden 2022 hankkeena.

Valli kertoo, että investointeja tarvitaan edelleen jatkuvasti, mutta yrittäjät työstävät tilaa hartiapankilla. He eivät ole nostaneet edes palkkaa yrityksestään, palkkarahat on käytetty vierastyövoiman palkkaamiseen. Tällä hetkellä yritys työllistää yrittäjien lisäksi täysipäiväisesti noin kaksi henkilöä, sekä muutamia osa-aikaisia. Vilkas kesäsesonki vaatii noin 15 hengen henkilöstön.

– Onhan tämä kallis harrastus, mutta haluamme tehdä tästä omannäköistä juttuamme. Meillä oli visio tehdä tästä historiallisesta kiinteistöstä jälleen kylän kohtaamispaikka. Tuntuu hienolta, että meidät on otettu näin hyvin osaksi yhteisöä. Me haluamme osaltamme tehdä Narvan ja Vesilahden yhteisöä eläväksi, Valli kuvaa.

 

Panimoyrittäjät tekevät pitkää päivää paitsi Narvan bistropanimolla, myös toisessa yrityksessä. Huttunen on myös merigeologi ja Valli kulttuurihistorian ammattilainen, mikä työllistää heitä erilaisissa kartoitustöissä ja kulttuurihistoriallisissa selvityksissä. Huttunen toimii yrittäjänä vedenalaista tutkimusta tekevässä Nordic Maritime Groupissa. Monialainen yrittäjyys mahdollistaa narvalaisen unelman rakentamisen kestävästi.

Syyskuussa bistrossa vietettiin viikon verran hiljaiseloa, kun kesäsesonki päättyi. Lokakuussa bistro aukeaa jälleen yleisölle perjantaisin ja lauantaisin. Olutta pannaan tasaisesti ympäri vuoden, minkä vuoksi kesällä tekeminen kasautuu. Työnjako yrittäjillä on panimossa muovautunut osaamisen ja intohimojen mukaan. Huttunen kantaa päävastuun oluen tuotannosta ja tekniikasta. Hän kiteyttää työnsä ongelmanratkojaksi, geenit on kuulemma isältä perittyjä.

– Kyllä minut Patentti-Pentin tyttäreksi tunnistetaan. Jos joku väittää, ettei yrittäjän uralla välillä epäusko iske, sanoisin, että silloin valehtelee. Kyllä niitä epäuskon hetkiä tulee, mutta yrittäjyyttä on se, että niinäkin hetkinä jaksaa uskoa ja selättää ongelmat.

Valli keskittyy enemmän bistron vetämiseen ja markkinointiin, mutta työnjako ei ole tarkkaa. Kaikkeen tartutaan nopeasti ja mitä ei osata, se opetellaan.

– Kun on tämmöinen ylivilkas luonne, onhan tämä välillä melko häröilyä, Valli nauraa.

 

Pienpanimobuumi näkyy käsityöläisoluiden valikoimien kasvussa myös kauppojen hyllyillä. Kilpailu on kovaa ja panimoita on paitsi syntynyt, myös kuollut. Narvan Kyläpanimo uskoo kasvuun. Suurpanimon statusta he eivät tavoittelekaan, mutta toiminnan kannattavuus edellyttää tuotannon lisäystä käsityöläispanimon mittaluokassa.

Kuluva vuosi on ensimmäinen uudella, suuremmalla kalustolla meijerin tiloissa. Huttunen arvioi tänä vuonna päästävän noin 40 000 litran tuotantoon. Pikkuhiljaa tavoite on saada vuosituotanto noin 75 000 litraan. Määrää enemmän yrittäjät tavoittelevat laatua ja elämystä. Bulkilla ei pärjää Vesilahdessa sen paremmin oluella kuin bistrotarjoilussakaan. Laatu on tärkeämpää.

Tulevaisuus näyttää hyvältä ja yrittäjät uskovat vakaasti toiminnan myös kantavan pitkässä juoksussa taloudellisesti. Vierasryhmät kaukaakin ovat löytäneet panimon ja kesäsesongin hiljentyessä paikallinen kylän väki on tullut ”omaan olohuoneeseensa”. Juuri sitä Valli ja Huttunen haluavat. He ovat esimerkiksi rakentamassa bistron edustalle Naarvanjoen rantaan laituria. Sekin tulee kuulemma koko kylän yhteiskäyttöön.

Taloudellisesti panimoyrittäjillä on konkreettinenkin haave.

– Jos saisimme työntekijöidemme lisäksi myös Saran yrityksen palkkalistoille, silloin meillä menee hyvin, Maija Huttunen nauraa.

Kohtuulliselta kuulostava toive lienee tekemistä vaille valmis. Perjantaina yrittäjät ripustivat työvaatteet naulaan normaalia aiemmin, kun he menivät palkittavaksi ja juhlistamaan uutta titteliään Vesilahden yrittäjien vuosijuhlaan.

Maija Huttunen ja Sara Valli täydentävät toisiaan yrityksessä, he ovat jakaneet työtehtäviä ydinosaamisensa mukaan. Kuva: Seppo Kummala

Vesilahden vuoden yrittäjät kautta aikain

2023 Sara Valli ja Maija Huttunen, Narvan Kyläpanimo

2022 Mikko Miikkulainen, Metsätyö Miikkulainen Oy

2021 Ira Hellsten, Haltijan Tila

2020 Lea Paananen-Riikonen, Vesilahden Tip-Top

2019 Jarmo Jaakkola, Jaakkola Saha ja Höylä Ky

2018 Pekka Hoikkanen, Sähkö- Hoikkanen Oy

2017 Teemu Murto, Narva Rauta ja Maatalous Oy

2016 Pasi Mäkelä, Doranova Oy

2015 Kimmo Alho ja Vesa Alho, Koneistus Veljekset Alho Oy

2014 Tuomo Paavilainen, T:mi Tuomo Paavilainen

2013 Anssi Saarinen, Maatalouskonehuolto Anssi Saarinen ky

2012 Eino Stenvik, Eino Stenvik Ky

2011 Seppo Ussa, Ussan Autokorjaamo

2010 Merja ja Ilkka Heinonen, Merja Heinonen Ky, Pizzeria Makasiini

2009 Markku Mäki, LVI-Pirkka Oy

2008 Markku Nuora, Jouko Rintala, Vesilahden Liikenne Ky

2007 Raimo Vastamaa, Metsäkoneurakointi Vastamaa Oy

2006 Anneli ja Ingmar Viitanen, Pitopalvelu Päivärinne

2005 Eino ja Anna Paavilainen, Vesilahden Kalliomurske

2004 Markku ja Raija Ala-Orvola, Maatilamatkailu

2003 Raimo ja Hannu Viikari, Kuljetusliike Viikari Oy

2002Matti Vesto, Vestokone Oy

2001 Ari Arvela, Taksi- ja tilausliikenne Ari Arvela

2000 Juha Nuutero, Nuuteron Mehiläistarhat

1999 Eija ja Pertti Sorri, Hukianhovi

1998 Pentti Järvenpää, Mittarihuolto P. Järvenpää Ky

1997 Ilpo Kuparinen, Crane-Video Oy

1996 Anja Haliseva, Anja Haliseva Ky

1995 Kimmo Hjelt, Rakennusliike K.Hjelt Ky

1994 Sirkka ja Antti Kinnari, Kinnarin lomamökit

1993 Heikki Seppälä, Sep-Metall Ky

1992 Yrjö Punkari, Narvasoft

1991 Mauri Murto, Narvan RautaMaatalous Oy

1990 Olavi Haliseva, Vesilahden Kuljetus Oy

1989 Antti Söyrinki

1988 Maatalouspaja Oy

1987 Aimo Martikainen Ky

1986 Sirkka ja Juhani Kiuru

1985 Kanerva-Rakenne

1984 Kuljetusliikenne Viikari Ky

1983 Jukka Niemi, K-kauppa

1982 Kalevi Haliseva, Halsmet Oy

 

Artikkelia muutettu 16.10. Lisätty listasta puuttuneet Vuoden yrittäjät