Mielipidekirjoittaja, kirjoita lyhyesti – nimimerkilläkin kirjoittaessasi toimituksen tulee tietää nimesi

Toimitukseen on jälleen saapunut runsaasti mielipidekirjoituksia. Valitettavasti emme pysty julkaisemaan niistä kaikkia.

Usein kirjoittajalla on mielen päällä kovasti asiaa, minkä vuoksi kirjoitukset helposti venyvät pitkäksi. Kirjoita lyhyesti ja napakasti, käsittele yhdessä kirjoituksessa yhtä asiaa kerrallaan, niin sen julkaisukynnys madaltuu.

Kirjoitusten tulisi olla enimmillään 3 000 merkkiä välilyönteineen, eli sen tulee mahtua väljällä tekstillä yhdelle A4-arkille. Näin laajoja mielipiteitäkin mahtuu käytännössä yhteen printtijulkaisuun useimmiten vain yksi kerrallaan. Lyhyempiä tekstejä ja mielipiteitä mahtuu useampia, minkä vuoksi suosimme niitä.

Useimmiten lehdessämme on yksi mielipidesivu, jonne viikoittain valitsemme aiheen ajankohtaisuuden – sekä tilarajoitteiden puitteissa mielenkiintoisimmat. Toisinaan saamme mahdutettua myös toisen mielipidesivun, mutta lehti on joka viikko kooste uutisista, eri alojen artikkeleista ja ilmoituksista, ja pyrimme saamaan siihen mahdollisimman monipuolisen kattauksen viikon tarjonnasta.

Toisinaan esitetään epäily, että mielipiteen julkaisun esteenä olisi toimituksen linjasta poikkeava näkemys. Näin asia ei ole.

Hyvä keskustelu on juuri sitä, että erilaiset näkemykset saavat tilaa. Siitä syntyy dialogi. Useimmiten kirjoituksen hylkäämisen syy on joko liiallinen pituus, samasta aiheesta käyty keskustelu, johon uusi kirjoitus ei tuo uutta näkökulmaa tai toisinaan kirjoituksen sisältämä teksti. Mielipiteen voi ilmaista terävästi, mutta kunnianloukkaukset, halventava sävy tai henkilöön käyvä arvostelu eivät ole korrektia keskustelua.

Suosimme avoimuuden vuoksi omalla nimellä kirjoittamista. Julkaisemme kuitenkin toisinaan perustelluista syistä myös nimimerkkikirjoituksia. Sellaisessakin tapauksessa toimituksella tulee olla tiedossa kirjoittajan henkilöllisyys. Mikäli asia arveluttaa, voi aina ottaa toimitukseen yhteyttä ja keskustella asiasta. Mikäli annamme kirjoittajalle nimimerkkisuojan, emme paljasta kirjoittajaa ulkopuolisille.

Nimimerkin takaa ei voi kirjoittaa mitä tahansa. Toimitus katsoo jokaisen kirjoituksen tapauskohtaisesti, onko sille mahdollisuutta antaa tilaa nimimerkin takaa. Esimerkiksi matalampaa julkisuuden suojaa nauttivan luottamushenkilön ei ole mahdollista kritisoida nimimerkin takaa vaikkapa kunnallispolitiikkaa. Rivikuntalainen voi tehdä sen vapaammin. Politiikasta tai kunnan toiminnasta voi keskustella luonnollisesti, mutta esimerkiksi merkittävässä luottamusasemassa olevan henkilön nimen yhteydessä tuomme vielä esille hänen poliittisen puolueensa, aivan kuten uutisartikkeleissakin. Se on normaali käytäntö, jolla tehdään lukijalle avoimeksi, onko kyseessä asianosainen vai sivusta seuraava kuntalainen.

Mikäli kirjoittaminen arveluttaa, voit aina kysyä neuvoa toimitukselta esimerkiksi ottamalla yhteyttä allekirjoittaneeseen. Mielipidekirjoitukset tai lukijan kuvaksi tarkoitetut materiaalit voit tarjota julkaistavaksi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@lvs.fi

 

Seppo Kummala

päätoimittaja, Lempäälän-Vesilahden Sanomat

seppo.kummala@lvs.fi

050 512 0097

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?