Piikki: Ovela suunnitelma

Nyt minulla on positiivista kerrottavaa sotesta. Vähältä piti, etten alkanut taas arvostella Pirhaa nähtyäni tutkimustuloksen, jonka mukaan kansa suorastaan tyrmäsi koko uudistuksen. Vain alle 10 prosenttia ihmisistä uskoo palvelujen parantuvan. Onhan tuo kammottava tulos, uudistukseen näyttää uskovan lähinnä vain Pirhan kallispalkkainen johto.

Epäusko johtuu siitä, että meillä on ollut väärä käsitys Pirhan tavoitteista. Tekeillä on jotain todella nerokasta. Mitä arvelette tapahtuvan, kun ihmiset eivät usko saavansa apua terveysongelmiinsa? Totta, he eivät uskalla sairastua. Nyt on jo näkynyt lehdissä sen suuntaisia kirjoituksia.

Parhaassa tapauksessa monet muuttavat elämäntapojaan eli alkavat syödä terveellisemmin ja lisäävät liikkumistaan. Kaikki eivät enää siihen pysty, ja heitä varten hyvinvointialueella lienee oma arveluttava suunnitelmansa. Mutta valtaosa kansalaisista voi ottaa vakavasti tässä lehdessä taannoin julkaistun tekstin: ”Pirhasta korostetaan, että jokainen ihminen on viime kädessä vastuussa omasta ja osaltaan myös läheistensä hyvinvoinnista ja terveydestä.” Siinä se on sanottu, hoitakaa itse itsenne kuntoon!

Tunnustan virheeni, kun olen pitänyt hyvinvointialueen päättäjiä osaamattomina. Nyt muutan kantani. Heillä onkin kansanterveydellinen taka-ajatus ja ovela suunnitelma: kun meidän terveyspalvelujamme heikennetään riittävästi, itsesuojeluvaistomme ajaa meidät kohentamaan itse vointiamme. Eikö olekin nerokasta! Tällaista suunnitelmaa ei olisi pienemmillä palkoilla ja ilman kalliita konsultteja pystyttykään tekemään.

Toteutuksessa on tähän asti onnistuttu loistavasti ja luulen, että asia ei jää tähän, vaan hyvinvointialueella harkitaan valvonnan tehostamista. Ehkä meidän on jatkossa tehtävä raportteja syömisistämme ja varsinkin juomisistamme sekä tietysti liikuntamääristä. Se on hyvä, koska suomalaiset ovat jääräpäisiä, ja siksi valvonta on välttämätöntä. Rangaistuksiakin on varmasti luvassa, jos meille asetetut tavoitteet eivät toteudu. Isoveli siis valvoo. Kuulinko jostain George Orwellin huokauksen?

Korona on taas täällä. Tartuntojen lisääntyminen näytti olevan kaikkein suurin yllätys THL:lle, jonka pitäisi huolehtia suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Huolestuneet ihmiset haluaisivat rokotuksia, mutta minkäs teet, kun viranomaiset ovat taas myöhässä. Olisi luullut, että edellisestä kerrasta olisi opittu jotain, mutta ei näköjään olla.

Pandemian jälkeen paistateltiin siinä uskossa, että se oli Suomessa hoidettu hyvin. Niin meille kansalaisille uskoteltiin. Hallitusta ja viranomaisia kehuttiin silloin ylen määrin, mutta nyt kammottava totuus selvisi: Suomessa koronakuolemia on ollut eniten Euroopassa. WHO:n tilastojen mukaan maakohtaisesti vertailtuna Suomesta on tullut koronakuolemien kärkimaa Euroopassa asukasmääriin suhteutettuna. Mitkään selitykset eivät päde, koska WHO kerää tilastotiedot jokaiselta valtiolta samalla tavalla.

Piikki

Kuka vielä uskoo THL:ään?