Lempääläinen edustushiihto nojaa nuoriin miehiin

Emil Koskinen (istumassa), Akseli Pesu (vasemmalla) ja Antti Urvanta ovat LeKin ensi kauden huippuja 18-vuotisten sarjassa. Kuva: Juha Raunio

Käynnissä olevalta kilpahiihtokaudelta lempääläisodotukset kohdistuvat eritoten kolmeen nuoreen mieheen. Lempäälän Kisan nuoret leijonat Antti Urvanta, Akseli Pesu ja täksi kaudeksi seuraan liittynyt Emil Koskinen ovat sarjassaan eli 18-vuotisissa kukin maan ehdotonta huippua.

Menestystä voi siis odottaa heiltä niin henkilökohtaisilta matkoilta kuin eritoten viestistä. Kolmikon ohella samassa ikäsarjassa LeKi-väreissä sivakoivat myös Oliver Kaikkonen, Samuel Kiviharju ja Otso Luodeslampi.

Monessa seurassa on kaksi kovaa viestittäjää, mutta meillä on tosi tasainen sakki. Mitaleille siis on SM-viestissä hyvät mahdollisuudet, arvioivat nuoret miehet varovaisen itsekriittisesti mahdollisuuksiaan.

Viestiasioita nuoret miehet ovat spekuloineet keskenään. Hiihtojärjestyksestä on ratkaisematta ainakin yksi tärkeä asia.

Emil hiihtää kakkospätkän se on selvää, mutta sitä mietimme, kumpi meistä Antti vai Akseli avaa ja kumpi on ankkurina. Avausosuus hiihdetään perinteistä, muut vapaata, kolmikko pohtii.

 

Akseli Pesu asuu Pirkkalassa on ja on tunnetun urheilijapariskunnan Raino ja Mervi Pesun jälkikasvua. Raino ja Mervi olivat aikanaan hiihtosuunnistuksessa moninkertaisia maailmanmestareita ja Mervi Pesu muistetaan myös loistavana hiihtäjänä LeKin viestimitalijoukkueista yhdessä Aino-Kaisa ja Maija Saarisen kanssa.

Suunnistus kulkee kesälajina mukana, opiskelen Sammon urheilulukiossa juuri suunnistuslinjalla. Hiihdossa SM-kisojen mitalisija on tavoite, viime vuonna olin parhaimmillani viides, kertoo Akseli Pesu.

 

Antti Urvanta omaa tunnetut hiihtosukujuuret hänkin, sillä Urvannan sukuklaani Säijästä on laajasti harrastanut hiihtoa ja pitänyt lempääläistä latuverkkoa latumestareina yllä lähivuodet.

Olisinkohan jo nyt suvun paras kilpahiihtäjä? Ensi kaudella SM-kisoissa viiden sakkiin kiilaaminen on tavoitteena. Perinteinen ja vapaa tyyli sujuvat yhtä hyvin, paremmin viihdyn pidemmillä matkoilla kuin sprintissä, kertoilee hiihtokuulumisiaan Lempäälän lukiossa opiskeleva Antti Urvanta.

 

Emil Koskinen on todellinen urheilun monitoimimies. Viime kesänä hän voitti ikäsarjansa maailmanmestaruuden pyöräsuunnistuksessa. Suunnistus ja talvisin ampumahiihto kulkevat hiihdon ohella sääksjärveläisen Koskisen lajirepertuaarissa.

Aika näyttää, mistä tulee ykköslajini. Katsotaan, missä pärjään parhaiten. Pyöräsuunnistus ehkä on pienenä lajina enemmän sivulaji, mutta muita vien eteenpäin vielä tasaisesti, sanoo niinikään Sammossa lukiota käyvä Koskinen.

Kisakausi mallia 202324 on jo avattu, Vuokatissa käytiin kauden avauskilpailut. Akseli Pesu oli sarjansa neljäs ja Antti Urvanta kuudes. Emil Koskisen kisa-avaus sujui ampumahiihdon puolella. Kauden suurimmat tapahtumat SM-kisojen ohella ovat Etelä-Koreassa pidettävät kansainväliset nuoriso-olympiafestivaalit sekä avoimet PM-hiihdot Virossa. Etelä-Koreaan valitaan kolme edustajaa ja Viroon huomattavasti useampi. Nuorten maajoukkueleirityksessä mukanaolevat Pesu ja Urvanta ovat potentiaalisia ehdokkaita molempiin kisatapahtumiin.

 

Kun puhutaan kilpahiihdosta, puhutaan aina myös myös välineistä eli suksista ja voiteista. Jo 18-vuotisten sarjassa pitää suksipussista löytyä riittävä määrä ja ennen muuta tarpeeksi laadukasta kalustoa. Kisoissa pitää myös voitelupuolen onnistua, jos mielii menestyä.

Itselläni on neljä pertsan kisaparia ja neljä vapaan kisaparia. Lisäksi löytyy etenkin alkukauden lumille useampi pari treenisuksia, avaa Antti Urvanta suksikalustonsa määrää.

Kisoissa voi ostaa voitelupalvelun niin sanotulta tallilta tai sitten turvautua omiin voitelijoihin. Kansainvälisessä hiihdossa on kohistu alkutalvi siitä, kun fluorivoiteet aikuisten kansainvälisissä kisoissa ovat kiellettyjä.

Kielto on varmasti paikallaan, mutta testaaminen vaikuttaa pelleilyltä. Liian paljon nykytesteissä on virheen mahdollisuuksia, kertoo asiaa seurannut Akseli Pesu.

 

Hakkariin avattiin 16. marraskuuta noin puolentoista kilometrin ensilumen kieppi. LeKin nuorisotriokin aikoo käyttää ahkerasti Hakkaria ja myös muita Pirkanmaan latuja hyödykseen.

Hieno ja tärkeä juttu, että pääsee kotioloissakin  lumella treenaamaan. Hakkari on kaikin puolin hyvä hiihtopaikka, ehkä näin kilpahiihtäjille maasto on helppoa, mutta alkukaudesta oikein ok olosuhteet, kiittävät nuoret LeKin edustushiihtäjät Akseli, Antti ja Emil.

 

Artikkelia muokattu, lisätty Oliver Kaikkonen.