Miten palvelut toimivat koko alueella

Kansanedustaja Veijo Niemi (ps.)

Pirhan hyvinvointialueen asukastilaisuudet ympäri Pirkanmaata ovat aiheuttaneet asukkaissa ison huolen aiheen.

Monessa puheenvuorossa asukkaille suunnatuissa tilaisuuksissa ihmeteltiin sitä kuinka asukkaita ei ole kuultu vaan nyt vain kerrotaan mitä on jo päätetty. Suuri pelko on, että palvelut katkeavat eivätkä lupaukset toimi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen suunnitelmissa on esitetty, että tulevaisuudessa jopa 60 prosenttia kaikista Pirkanmaalla terveyspalveluista hoidetaan sähköisesti älypuhelimen tai tietokoneen videoyhteyden avulla. On kysytty, että jos tarkka lähidiagnosointi puuttuu, muuttuuko hoito etäarvioon pohjautuvaksi lääkityspainotteiseksi reseptinkirjoitukseksi vai miten esimerkiksi ikäihminen osaa etänä hoitaa asiointia.

Myös videoyhteyksien toiminta herättää kysymyksiä. Monelta varsinkaan vanhemmalta ei myöskään löydy uusia videokeskusteluun soveltuvia laitteita, puhumattakaan että niitä osattaisiin käyttää. Tietoturva puhuttaa myös.

Kun terveyskeskuksia lopetetaan palvelujen keskittyminen lisääntyy, jonotusajat ja matka-ajat muualle kasvavat. Sen on nähty nostavan kynnystä vastaanotolle saapumiseen. Kunnissa lähipalvelut koetaan myös ennaltaehkäisevänä, jolloin tulisi säästöjä kalliista erikoissairaanhoidosta.

Lähialueen terveyspalvelussa lääkäri usein tunsi potilaansa, eikä tarvinnut tietokonetta selatakseen potilashistoriaa. Jatkossa usein kohtaavat toisilleen tuntematon potilas ja lääkäri. Silloin hoito alkaa aivan alusta tietokoneelta luetusta tekstistä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen, Pirhan toiminta käynnistyi kesällä 2021, aluevaalit joissa aluevaltuutetut valittiin olivat 2022. Kokonaisvaltaisen toimintansa se aloitti vuoden 2023 alusta. Tämän lain tarkoituksena on luoda edellytykset itsehallinnolle kuntia suuremmalla hallintoalueella (hyvinvointialue) sekä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteuttamiselle hyvinvointialueen toiminnassa”.

Tuo itsehallinnon päätösvalta näyttää toteutuneen paremmin kuin hyvin, mutta asukkaiden vaikuttamismahdollisuudet eivät. Antavatko sotelait mahdollisuuden kävellä kuntien itsemääräämisoikeuden yli? Turhaan lain läpimenoa ei varmaan vastustettu. Mutta ovatko asukkaat muutoksessa vain kuulijoita. Nyt on puhuttu myös vaaleilla valittujen aluevaltuutettujen vaikuttamisen muuttumisesta kumileimasimeksi jotka lukevat lehdistä aluehallituksen päätöksistä. Aluevaltuutetun ja kunnan keskeinen tehtävä on asukkaidensa edunvalvonta.

Nyt kuin lintuperspektiivistä tehdyt linjaukset tulevat monelle aluevaltuutetullekin yllätyksenä. Ratkaisuja ei ole yhdessä rakennettu. Aluevaltuustojen kokoukset muuttuvat äänestyksiksi valtavasta määrästä ehdotuksia ja muutosesityksiä jotka eivät useimmiten johda mihinkään.

Lakkautettavien terveyskeskusten henkilöstön uusi rekrytointi on herättänyt paljon mietteitä. Ovatko kunnissa perheineen asuvat sairaanhoitajat valmiita päivittäiseen työmatkaan uusiin keskuspaikkoihin jopa yli sadan kilometrin päähän, tai niille muuttamaan? On paljon alueita joihin bussit eivät kulje tai joista työmatka kestäisi monta tuntia. Asia koskettaa henkilökuntaa, potilaita ja heidän omaisiaan. Huolenaiheita keskusteluissa ovat myös kulkemisesta kaikille aiheutuvat lisäkulut, Kela-taksien saatavuun kunnissa ja hiilidioksidipäästöjen nouseminenkin.

Kuntien edustajat ovat kysyneet ja nostaneet esille paljon asioita. He pitävät lähellä olevien terveyspalvelujen merkitystä valtavan tärkeänä kunnan elinvoimaan ja vetovoimaan. Miksi heidän erittäin hyväkuntoisiksi todetut tilat olivat muuttuneet ”välttäviksi” Pirhan arvioissa? Kuntien tyhjentyneiden, toimintansa lopettavien kiinteistöjen alaskirjaus puhututtaa.

Kritiikkiä kuuluu siitä, että perusterveydenhuollon kustannukset ovat pysyneet samana. Juuri niitä ollaan kunnista karsimassa. Kunnat ovat voineet itse valvoa terveyspalveluitaan läheltä ja onnistuneesti. Mitä jatkossa tapahtuu. Laaja yksityistäminen voi myös helposti johtaa yrityksen taloudellisen edun priorisoimiseen kansallisen edun rakentamisen sijaan.

Jos kaikki listalla olevat haja-asutusalueen terveyspalvelut loppuvat, pahentaa se varmasti myös Tampereen yksiköiden ruuhkia. Acutan kaaos on sen jo näyttänyt. Pirhan käyttämä sana palvelulupaus muuttuu kliseeksi.

 

Veijo Niemi
kansanedustaja, aluevaltuutettu, kunnanvaltuutettu (ps.)