Tutkatalon frisbeegolfrata uusitaan – tavoitteena ympärivuotinen aukiolo

Tutkatalon frisbeegolfrata kulkee Ruotasjärven rantamilla.

Lempäälän Tutkatalon frisbeegolfrata Ruotasjärven etelärannalla uusitaan täysin. Kahdeksanväyläinen koululaisrata on päässyt huonoon kuntoon, mutta kesään mennessä se on tarkoitus laittaa uuteen loistoon. Lempäälän kunta on solminut yhteistyösopimuksen Lempäälän Kiekko Disc Golf ry:n kanssa kentän kunnostuksesta ja ylläpidosta. Seura ottaa rakentaakseen radan uusiksi talkoilla, kunta ostaa siihen tarvikkeet.

– Teemme alueelle täysin uuden radan, johon tulee joko yhdeksän tai kymmenen väylää riippuen siitä, miten saamme väylät sijoitettua nurmikentän ympärille, kertoo seuran puheenjohtaja Pekka Lähteenmäki.

Radan uusimisella tavoitellaan parempaa käytettävyyttä. Väylät sijoitellaan esimerkiksi siten, että heittely ei haittaa nuotiopaikkaa käyttäviä. Luonteeltaan rata tulee olemaan jatkossakin koululais- ja vasta-alkajakäyttöön soveltuva puistorata, jossa lajiin on hyvä perehtyä. Lempäälän ainoa puistorata tarjoaa mukavan treeniradan myös kokeneemmille heittäjille, mutta väylien pituudet ovat maltillisia.

– Tutkatalon rata soveltuu hyvin koululaisille ja perheille ja sellaisena se halutaan säilyttää jatkossakin.

Uuden rataprofiilin lisäksi Tutkatalon frisbeegolfradasta halutaan tehdä ympärivuotisesti käyttöön soveltuva rata. Muilla Lempäälän frisbeegolfradoilla ei ole talvikunnostusta.

– Tämmöinen on tavoite. Luonnollisesti täytyy katsoa, miten homman käy jos lunta tuleekin toista metriä. Mutta tavoitteemme on, että pystymme pitämään radan läpi vuoden.

Tutkatalon kuusiväyläinen frisbeegolfrata menee ensi kesänä uusiksi. Kuva: LVS-arkisto

Seura suunnittelee ratamuutokset ja rakentaa uuden radan talkoilla. Kunta hankkii 10 uutta koria ja muita tarvikkeita. Seura myös huolehtii uuden radan opasteista ja kausihuoltotöistä.

– Luultavasti sijoitamme alueelle myös puttauskorin tai useamman vuoroaan odottavien käytettäväksi. Voimme hyödyntää niihin myös vanhoja koreja.

Uuteen rataan pääsee aikoinaan tutustumaan sen valmistuttua myös frisbeegolfradat.fi -sivustolla, josta löytyvät muutkin Lempäälän ja Vesilahden radat esittelyineen.

Kunnan ja frisbeegolfseuran yhteistyösopimus edellyttää, että kenttä on jatkossakin kaikkien kuntalaisten vapaassa käytössä, paitsi luonnollisesti radalla järjestettävien kilpailujen aikana. Pekka Lähteenmäki on innoissaan uuden radan tuomasta piristysruiskeesta mahdollisesti myös viikkokisatoimintaan. Seura on järjestänyt viikkokisoja kesäkaudella vuoroin Vesilahden Anttilanvuoressa ja Lempäälän Hakkarissa. Kisat ovat olleet suosittuja.

– Esimerkiksi syyskauden lopulla heitetyssä Sipuli Open -kilpailussa Mäyriässä oli sata heittäjää. Ilmoittautumislista täyttyi minuuteissa. Vuonna 2024 Sipuli Open viettää 10-vuotisjuhliaan, ehkä hyödynnämme uutta Tutkatalon rataa siihen, Lähteenmäki pohtii.

Seuran ja kunnan välinen sopimus on niin kutsuttu Kyllä-sopimus, jollaisilla Lempäälän kunta pyrkii mahdollistamaan erilaisia aktiviteettejä yhdessä kolmannen sektorin, kuten seurojen ja järjestöjen kanssa. Tutkatalon radan sopimus solmitaan vuodeksi, mutta sitä on mahdollista jatkaa.

 

Tutkatalon frisbeegolfrata uusitaan tyystin vuonna 2024. Kuva: LVS-arkisto.