Eetu Tuominen matkalla frisbeegolfin huipulle − Nuorukaisen matkassa mukana uutena seurana Lempäälän Toivot

Kuljulainen 16-vuotias Eetu Tuominen on frisbeegolfissa yksi Suomen suurimmista lupauksista. Kuva: Marika Salmi
Eetu Tuominen edustaa jatkossa Lempäälän Toivoja. Kuva: Marika Salmi

Yksi Suomen nopeimmin kasvavista lajeista on frisbeegolf. Vuonna 2022 Suomessa oli ratoja yli 800, niissä pelattuja kierroksia oli yli viisi miljoonaa ja rekisteröityjä frisbeegolf-seurojen jäseniä oli yli 10 000. Luvut ovat tästä vain kasvaneet.

Lempääläinen 16-vuotias Eetu Tuominen on yksi lajin suurimmista lupauksista. Nuorella urheilijalla on jo isoja meriittejä, mutta tavoitteet lajissa ovat vielä paljon korkeammalla.

Olen ikäsarjassani Suomen rankingin ykkönen. Junioreiden EM-kisoissa Virossa viime kesänä sijoituin kahdeksanneksi, mikä oli ihan hyvä. Pääsen ikäni puolesta vielä seuraaviinkin juniori-EM:iin. Avoimessa sarjassa rankingini on Suomessa 20 parhaan joukossa, esittelee CV:tään Sääksjärvellä asuva lukiolainen.

Tuominen suoritti seuran vaihdon, kun hän edustaa jatkossa Lempäälän Toivoja. Hänen edellinen seuransa oli toinen lempääläinen frisbeegolf-seura LemKi Disc Golf. Monipuolinen nuori urheilija on pitänyt toista lempilajiaan eli salibandya mukana, siinä hän edustaa lajin mahtiseura Tampereen Classicia.

Itse toivon, että voisin harrastaa molempia lajeja jatkossakin. Ehkä frisbeegolfin puoleen vaakani kallistuu lievästi tällä hetkellä.

 

Kesän tuleva kisakausi frisbeegolfissa näyttää tiiviiltä. Kilpailuja avoimessa eli pro-luokassa on kalenterissa viitisentoista. Niistä osa käydään ulkomailla.

Kalenterissani on esimerkiksi kisat Belgiassa ja Tanskassa Kööpenhaminassa. Kisareissujen kustannukset osittain katan itse, mutta seura ja sponsorit tuovat tarvittavaa tukea kuluihin.

Kansainvälisissä pro tour -kilpailuissa osanottajia on useimmiten yli sata. Voittajalle on luvassa hulppeitakin rahapalkintoja, lajin suurimmat tähdet ovat ammattilaisia.

Esimerkiksi Kööpenhaminan kisassa voittaja kuittaa noin 5 00010 000 euroa, selvittää Tuominen.

Frisbeegolfia treenataan, kuten muitakin urheilulajeja, painopisteinä perusfysiikkaa ja heittotaitoa. Talvisin heittotreenit tehdään Tampereella Pirkkahallissa.

Heittämisessä voima auttaa, mutta tekniikkalajihan se pääosin on. Uskoisin, että jos pituusheittoa yrittäisin, joku noin 150 metriä voi olla realistinen tulos.

Lempäälässä frisbeegolf-ratoja on useampia, ykköspaikkanaan supersuosittu Hakkari.

Hakkarissa käyn paljon treenaamassa, kuten myös Tampereella. Hakkari on mielenkiintoinen ja haastava rata metsäväylineen.

 

Eetu Tuominen asettelee sanansa varovasti tulevia suunnitelmia udeltaessa. Ensi kesänä menestyminen ja aseman lujittaminen Suomen ja Euroopan kärjen tuntumassa on iso tavoite.

Hyviä sijoituksia kisoista lähden hakemaan. Ammattilaisuus tulevaisuudessa toki ajatuksena kiehtoo, tuumaa Eetu Tuominen.

Lempäälän Toivoille Tuomisen tulo on iso, mutta innostava haaste.

Haluamme edesauttaa Eetun uraa muun muassa jeesaamalla taloudellisesti häntä. Hänen isänsä Tuomisen Tommi on ollut seuramme isoja tekijöitä vuosien ajan, joten pojan siirtyminen LeToon frisbeegolf-puolelle on luonteva ja mahtava juttu, iloitsee LeTon puheenjohtaja Jussi-Pekka Okero.