Pelastuslaitos pelasti kaksi savupiippuun eksynyttä pöllöä – toinen ”nokikolari” joutui odottamaan puolitoista vuorokautta

Myöhään torstai-iltana toinenkin lehtopöllö onnistuttiin korjaamaan talteen savuhormista, jonne pöllöpari oli joutunut. Kuva: Suvi Rajala

Pelastuslaitos sai keskiviikkoaamuna hälytyksen omakotitaloon Lempäälässä, kun kiinteistönomistaja oli havainnut takkaan juuttuneen pöllön. Jo aiemmin hän oli kuullut outoa rapinaa talon tulisijan hormissa. Pöllöhälytys Laasonportin alueelta tuli keskiviikkoaamuna kello kahdeksan aikaan.

Pelastuslaitoksen yksikkö kävi korjaamassa nokeentuneen lehtopöllön pahvilaatikossa talteen ja vei sen Lempäälän paloasemalle odottamaan  jatkohoitoa. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU:n vapaaehtoistoimija kävi noutamassa pöllön, mutta sai samalla jatkotehtävän.

– Sama kiinteistönomistaja soitti iltapäivällä ja kertoi, että hormissa on nyt toinen pöllö, päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen kertasi keskiviikon tapahtumia.

– On lintuja ennenkin hormeista käyty, mutta eipä muistini mukaan kahta pöllöä samasta osoitteesta.

Savuhormiin joutunut lehtopöllö oli ennen pesua kovin nokeentunut ja väsynyt. Kuva: Suvi Rajala

Olkkonen muistuttaa, että etenkin näin keväällä hormit on hyvä suojata lintujen pesintäaikeilta. Pöllöjä toki harvemmin hormiin eksyy, mutta naakkoja sitäkin useammin. Myös päivän pelastustehtävän kutsunut kiinteistönomistaja oli jo ennen toisen pöllön löytämistä käynyt asentamassa suojaverkon hormiin.

PESU:n vapaaehtoistoimija Suvi Rajala, joka sai ensimmäisen pöllön tarkastettavakseen ja puhdistettavakseen kertoo samaa.

– Kyllä niitä hormiin juuttuneita lintuja melko usein meidänkin hoidettavaksemme tulee, mutta harvemmin pöllöjä. Aika ajoin etenkin varislintuja menee piippuihin, eivätkä ne pysty levittämään siipiään lentääkseen sieltä pois. Joskus hormeihin harhautuu myös lepakoita ja oravia, Suvi Rajala kertaa.

Rajala korostaa, että lintuverkot kannattaa kiinnittää huolellisesti hormin päälle. Nokkelat varislinnut ovat melkoisia epeleitä irrottamaan tai raottamaan huonosti kiinnitettyjä suojaverkkoja.

– Tämä oli kyllä tosi väsynyt kaveri, Rajala kertoi ensimmäisestä pöllöstä.

Toinen pöllö oli joutunut niin hankalaan paikkaan hormissa, että apuun tarvittiin jälleen pelastuslaitoksen yksikköä. Pöllön pelastaminen jatkui hämärän tuloon saakka, mutta operaatio jouduttiin keskeyttämään. Torstaina pelastusyrityksiä jatkettiin pelastuslaitoksen yksikön ja eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Lopulta työ tuotti tulosta ja toinenkin pöllö saatiin iltapesulle ja lepäämään vähän ennen kello 23:a torstai-iltana.

Hormihoitoa saaneet pöllöt hoidetaan, pestään ja ruokitaan, sekä annetaan kerätä voimia ennen vapauttamista.

Uutista päivitetty torstaina kello 9.40, lisätty tieto, ettei toista pöllöä saatu vielä pelastettua hormista.

Uutista päivitetty perjantaina kello 8.13, lisätty tieto toisenkin pöllön onnistuneesta pelastamisesta.

Pöllöt olivat tuhrineet itsensä huolella nokisiksi. Kuva: Suvi Rajala