Pirhan lähitorit Lempäälässä ja Vesilahdessa ovat jatkoselvityksen alla – Aluehallitus ikäihmisten laitospaikoista: suunnitelma korvaavista paikoista oltava ennen sulkemista

Vesilahden hoivaosasto on yksi niistä yksiköistä, jotka on listattu jatkoselvitystä vaativiksi. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Rannaste

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirhan) aluehallitus edellyttää, että suunnitelma korvaavista ympärivuorokautisen asumisen paikoista on oltava ennen laitospaikkojen sulkemista.

Pirha lakkauttaa 13 vanhusten laitoshoitoyksikköä eri puolilta Pirkanmaata tänä vuonna. Yksikkökohtaiset suunnitelmat julkistettiin viime viikolla.

Lue myös: Pirha esittää 13 vanhusten laitoshoitoyksikön lakkauttamista – Vesilahdessa lisäselvityksen alla Anttilanhovi, Kurjenpolvi ja hoivaosasto

Ikäihmisten palveluverkon toimeenpanosuunnitelma hyväksyttiin aluehallituksessa maanantaina 25. maaliskuuta muutamilla tarkennuksilla.

Toiseksi aluehallitus edellyttää, että yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen asumisen paikkojen määrää ja keskinäistä suhdetta tarkastellaan uudelleen huomioiden Tampereen kaupunkiseudun asukasmäärän kasvu ja THL:n uudet ennusteet muistisairaiden määrästä osana jatkuvaa seurantaa.

Nyt tehdyn päätöksen mukaan uusien ja korvaavien kiinteistöjen rakentamisesta ja vuokraamisesta tehdään systemaattinen kiinteistösuunnitelma ja se raportoidaan seurannan yhteydessä.

 

Pirhan tavoite on lakkauttaa laitoshoito kokonaan Pirkanmaalla vuoteen 2028 mennessä, kuten laki edellyttää, ja lisätä yhteisöllistä asumista, perhehoitoa sekä omaishoitoa nykyisestä.

Pirha aikoo muuttaa laitoshoitopaikkoja muuhun käyttöön tai jos se ei onnistu, luopua niistä kokonaan.

Lisäksi hyvinvointialue aikoo luopua joistakin ympärivuorokautisen hoivan ja yhteisöllisen asumisen yksiköistä, koska ne eivät vastaa nykyisiä tilavaatimuksia tai koska palveluita halutaan keskittää.

Pirha on uudistamassa myös lähitorien ja kuntouttavan päivätoiminnan palveluverkkoa. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Rannaste

Pirha on uudistamassa myös lähitorien ja kuntouttavan päivätoiminnan palveluverkkoa. Lempäälä-talon yhteydessä toimiva lähitori ja Vesilahden Narvan lähitori ovat jatkoselvityksessä.

Aluehallitus päätti maanantaina, että kuntien kanssa käydään neuvottelut lähitorien toiminnan sisällöstä, sijoituspaikoista ja paikkamääristä. Lähitorit pyritään sijoittamaan kuntien ennaltaehkäisevän ja matalan kynnyksen toiminnan kanssa yhteisiin tiloihin.

Lempäälän lähitoria Pirha pitää tiloiltaan tarkoituksenmukaisena, sillä ne ovat yhteiskäytössä avoterveydenhuollon kanssa ja asiakkaat ovat  löytäneet paikan, mutta vaihtoehtoinen tilatarve on sen mukaan Himminpolku 6:ssa. Lempäälästä puuttuu myös jalkautumispaikka Sääksjärvelle.

Pirha näkee, että Vesilahdessa tarvitaan keskustelua lähitorin jatkamisesta liikkuvana palveluna uusissa tiloissa Narvassa, sillä tila Tuulikalliontiellä on poistumassa kunnan uusien Narvan alueen kehittämissuunnitelmien vuoksi. Ohjausta ja neuvontaa on Pirhan mukaan tarve saada Vesilahden terveysasemalle.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?