Slovenia tarjosi vesilahtelaisnuorille viime syksynä elämyksiä. 17 nuoren joukko kolmen valvojan kera pääsi tutustumaan muun muassa Postojnan tippukiviluolaan ja Predjaman linnaan, joka on rakennettu osin luolan sisään.
Vastaavasti slovenialaisnuoret pääsivät nyt tutustumaan Suomeen ja Vesilahteen. Sloveniasta saapui 23.–28. maaliskuuta 19 nuorta ja viisi aikuista vastavierailulle.
Elämyksiä haluttiin tarjota heillekin. Vieraat isäntineen majoittuivat Virroille nuorisokeskus Marttiseen, missä he pääsivät kokeilemaan esimerkiksi pelastuspukukelluntaa ja saunomista.
– Vieraat suhtautuivat saunomiseen avoimin mielin. Yhteiseksi ihmettelyn aiheeksi nousi, että Sloveniassa julkisiin saunoihin ei kuulemma pääse alle 16-vuotiaana ja omia saunoja siellä on vain rikkailla, kertoo 16-vuotias vesilahtelainen Lauri Keränen, joka oli mukana isännöimässä vierailua.
Joukko vieraili Vesilahden yhtenäiskoululla ja nuorisotilalla maanantaina 25. maaliskuuta. Vieraat kiersivät luokissa tutustumassa, millaista arki suomalaisessa koulussa on.
– Kemian luokassa he pääsivät seuraamaan kemiallista koetta, jota kutsutaan elefantin hammastahnaksi, Lauri Keränen kertoo.
Monille yläkoululaisille tutussa kokeessa vetyperoksidin hajotessa vapautuva happi saa astianpesuaineen vaahtoamaan voimakkaasti.
Auditoriossa kunnanjohtaja Mikko Latvala kannusti nuoria tutustumaan maailmaan ja rehtori Päivi Härkönen ja apulaisrehtori Liisa Rikka kertoivat yhtenäiskoulusta.
Oppilaista koostuva yhtye FlaudienT esitti kolme hevibiisiä, sillä onhan Suomi tunnetusti raskaan musiikin maa. Lauri Keränen on bändin kitaristi ja vokalisti.
Keränen toivoo kansainvälisen toiminnan lisääntyvän jälleen yhtenäiskoululla. Syksyinen Slovenian-matka oli tiettävästi ensimmäisiä vierailuja pitkään aikaan.
– Kansainvälinen yhteistyö on ollut vähäistä entisen rehtori Tapani Pietilän eläköidyttyä, ja korona karsi vierailuja isolla kädellä, Lauri Keränen sanoo.
Kansainvälisellä toiminnalla ja oppilasvaihdolla on Vesilahdessa pitkät perinteet. Esimerkiksi oppilasvaihtoa tehtiin 1990-luvulta alkaen St. Georgeniin Etelä-Saksaan ja 2000-luvulta lähtien tuettiin sambialaisen Isengen kylän kehittämistä.
Slovenian-matkan ja slovenialaisten Suomen-vierailun järjesti Vesilahden nuorisopalvelut nuorten suuren kysynnän ja innokkuuden johdosta. Rahoittajana toimi Erasmus+ -ohjelma.
– Kansainvälisyys kiinnostaa nuoria kyllä, Keränen sanoo.