Hiljaisia hetkiä: Uskon jotta ymmärtäisin

Tätä maailmankaikkeutta on järjellä ajatellen mahdoton ymmärtää: Miten kaikki on saanut alkunsa? Kuinka laaja avaruus oikeasti on? Miten taivaankappaleet noudattavat vuosituhannesta toiseen tiettyä liikerataansa? Kuinka elollinen luonto on maapallolle syntynyt? Miten maasta saamme kaikki tarvitsemamme raaka-aineet ja itsellemme ravinnon? Miksi kaikki toiminta, materiaalit ja teknologian kehys voidaan toteuttaa tiettyjä laskentakaavoja käyttäen? Siinä vain muutamia esimerkkejä, jotka väistämättä tulevat mieleemme yrittäessämme saada selville elämän arvoituksia.

Itse haluan uskoa Raamatun sanaan ja sen kautta saada kysymyksiin vastaukset. Minun ei tarvitse yrittää hakea toivottomia selityksiä kun luotan siihen, että kaiken yläpuolella on Jumala ja hänen poikansa Jeesus Kristus. Pelkkä usko riittää – ja siihen turvautuen – saan lohdutuksen ja anteeksiantamuksen. Uskon, jotta ymmärtäisin…

Lutherin mukaan yksin usko riittää siihen, että ihminen kelpaa Jumalalle. Oikea usko syntyy Jumalan sanan ja sakramenttien kautta. Usko on luottamusta Jeesuksen sovitustyöhön ja valmiutta tarttua Jumalan tarjoamaan armon lahjaan.

 

Usko vain, se riittää

 

Sitä ei voi ihmisjärjellä selittää

Miten täällä kaikki oikein pelittää

 

Turha on edes etsiä tieteellistä mallia

Jumalan johdatus vain pitää sallia

 

Usko luomiskertomukseen on elämän tarkoitus

Ja Jeesuksen kautta tulee syntien pois karkoitus

 

Hyvin usein meillä on usko tosi heikko

Ja olkapäällä asustaa epäilyksen peikko

 

Mielessämme pohdimme asiaa yhtä ja toista

Miten elämästä tulisi mahdollisimman suloista

 

Että olisi omaisuutta, valtaa ja luottamusta

Maallisen hyvinvoinnin itselleen tuottamusta

 

Kuitenkin pitää tutkia ja uskoa Raamattua

Sen monet kirjoitukset voi kyllä henkisesti sattua

 

Kun tärkeintä pitäisikin olla armo ja anteeksiantamus

Ei tavara, maine eikä ahneus tai kateuden kantamus

 

Kaikki aineellinen pitäisi itseltään pois heittää

Ja sen tilan pitäisi lähimmäisenrakkaus peittää

 

Usko Jumalaan on siis se meille määrätty tie

Se ymmärrystä tuottaa ja iankaikkiseen elämään vie

 

 

Valto Sorva