Nuoria työllistävä 4H:n säkkikeräys uhkaa loppua, koska keräyspisteelle tuotiin muoviroskaa – Keksitkö keräyspisteelle uutta paikkaa?

Muovia tuotiin keräyspisteelle viime kesänä monta kuutiota. Harmi vain, että keräykseen kuulumatonta muovia oli enemmän kuin keräykseen kuuluvia lannoite- ja siemensäkkejä. Kuva: LVS-arkisto/Juulia Jaakola

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -säkkikeräys alkaa perinteisesti toukotöiden aikaan. Keräyksen toteutuminen on tänä vuonna Vesilahdessa kuitenkin vaakalaudalla.

Vesilahdessa ei ole tällä hetkellä lannoite- ja siemensäkkien keräyspistettä väärinkäytösten vuoksi.

Koskenkyläntien varressa sijaitsevalle keräyspisteelle tuotiin viime vuonna valtavat määrät keräykseen kuulumatonta roskaa.

– Pisteelle oli tuotu puutarhamultasäkkejä, ibc-konttien osia, halkosäkkejä, yksi laastisäkki, venäläisiä lannoitesäkkejä, pressuja, aumamuovia, pellettisäkkejä, huonekalujen päällysmuovia ja muovia, jota en tunnistanut, luettelee toiminnanjohtaja Riina Markkola Pirkkalan ja Lempäälän 4H-yhdistyksestä.

– Siitä uhkasi tulla yleinen muovijätteen kaatopaikka, eikä maanomistaja halunnut siksi keräyspistettä enää mailleen, Markkola selvittää.

Keräysennätys toi viime kesänä lieveilmiönä myös paljon keräykseen kuulumatonta roskaa keräyspaikalle. Riina Markkola kuvattuna keräyspisteellä viime vuonna. Kuva: LVS-arkisto/Juulia Jaakola

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät toimittavat tyhjät muoviset lannoite- ja siemensäkit keräyspisteisiin, joiden hoitajina toimivat paikalliset 4H-nuoret. Heille maksetaan säkkien lajittelusta ja laskemisesta palkkaa.

Maanviljelijät ovat Riina Markkolan mukaan hoitaneet säkit keräyspisteelle asiallisesti.

– Paikka on ollut iät ajat viljelijöiden tiedossa, mutta pistettä käyttivät viime vuonna myös muut, satunnaiset kulkijat. Idea on ollut hyvä, että laitetaan muovit kiertoon, mutta paikka on ollut heillä siihen väärä, Markkola harmittelee.

– Tähtientien ja Rimmintien välistä poikkeavalle peltotielle ei saa enää viedä mitään muoviroskaa, hän tähdentää.

Lannoite- ja siemensäkkikeräykseen ei oteta kotitalousmuovia. Kuvassa vasemmalla kierrätykseen kelpaavia säkkejä, oikealla vääränlaista muovia. Kuva: Riina Markkola

Riina Markkola ja 4H-yhdistys ottavat nyt vastaan vinkkejä, minne uuden keräyspisteen voisi kesän ajaksi perustaa. Harmillista olisi, jos yli 40 vuotta jatkunut, nuoria työllistävä kierrätysteko seudulta loppuisi.

– Otan vinkkejä vastaan, jos Vesilahdesta tai Lempäälästä löytyisi paikka, missä säkit voisivat olla kesän ajan ja missä pisteen käyttöä hieman vahdittaisiin, että keräys olisi hallittua, Markkola sanoo.

– Jossain päin Suomea keräyspisteitä on saatu sovittua kuljetusliikkeiden tai maatilojen piha-alueille. Kriteerinä kuitenkin on, että pisteelle pitää päästä isolla autolla. Muovit kerätään koura-autolla, joten esimerkiksi sähkölinjoja ei voi olla lähellä, hän kertoo.

Keräyspisteitä on harvassa, joten muovia voidaan tuoda laajalta alueelta, Markkolan mukaan Vesilahden ja Lempäälän lisäksi ainakin Valkeakoskelta, Pirkkalasta ja Urjalasta.

– Tarvetta kierrätyspaikalle on, hän toteaa.

 

Vinkkejä voi laittaa: riina.markkola@4h.fi, 050 3222749