EU-vaalikone aukeaa perjantaina – LVS yhteistyössä Ylen kanssa

LVS julkaisee Ylen vaalikoneen yhteistyössä Ylen ja joukon paikallislehtiä kanssa. Vaalikone aukeaa perjantaina 10. toukokuuta.

EU-vaalit käydään touko-kesäkuun vaihteessa. Ennakkoäänestys käydään Suomessa on 29. toukokuuta–4. kesäkuuta ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. kesäkuuta.

Euroopan parlamenttiin valitaan 720 jäsentä eli meppiä, jotka edustavat Euroopan unionin kansalaisia unionin tasolla. Suomesta parlamenttiin valitaan 15 jäsentä, eli yksi enemmän kuin nykyisin. Valituksi tultuaan parlamentin jäsenet yleensä liittyvät johonkin Euroopan laajuiseen poliittiseen ryhmään.

Äänestysalue EU-vaaleissa on koko Suomi, eli suomalaiset ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten voit äänestää heistä ketä tahansa.

Ehdokkaan valitsemisen helpottamiseksi Lempäälän-Vesilahden Sanomat tekee yhteistyötä Yleisradion kanssa.

– Pääsimme mukaan yhteistyöhön joukon paikallislehtien kanssa, osallistuimme myös vaalikoneen kysymysten laadintaan. Näin saimme Ylen vaalikoneen myös lukijoidemme käyttöön, jotta itselle sopivan ehdokkaan valitseminen helpottuu, sanoo LVS:n päätoimittaja Seppo Kummala.

Ylen vaalikone aukeaa perjantaina 10. toukokuuta ja saman päivän aikana paikallislehtien sovellettu versio avautuu myös LVS:n verkkosivuilla kokeiltavaksi.

– Haluamme auttaa lukijoita äänestämisessä. Suomalaisten äänestysaktiivisuus on ollut aiemmissa EU-vaaleissa perin matala, vaikka unionissa tehdään yhä enemmän meidän jokaisen arkeemme vaikuttavia päätöksiä ja linjauksia. Euroopan unioni koetaan kuitenkin etäiseksi, Kummala jatkaa.

Euroopan parlamentti on Euroopan unionin kansanedustuslaitos, joka säätää lait ja hyväksyy EU:n talousarvion yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa. Lisäksi parlamentti valvoo komissiota ja EU:n virastoja.