Uusi kyläyhdistys kääntyi kunnan puoleen: nyt Ämmänhaudanmäkeen tehdään yhteistyöllä uusi lähivirkistysalue

Laavusta se lähti. Kyläyhdistyksen perustaminen sai kipinän, kun kunta rakensi alueelle laavun viime vuonna. Kuvassa vasemmalta lukien Antti ja Kirsi Laine sekä Laura ja Asko Lehtonen edessään Säde ja Viljami Lehtonen. Oikeassa reunassa Helmi ja Vilja Laine. Kuva: Katariina Rannaste

Vesilahden Ämmänhaudanmäen toiminnassa on pistetty uuden kyläyhdistyksen myötä uusi vaihde päälle.

Helmikuussa perustettu yhdistys rakentaa tänä kesänä Vesilahden kunnan kanssa lähivirkistysalueen Puolukkapolun ja Vihniäntien päähän.

– Ensimmäinen palaveri urakoitsijan kanssa oli 6. toukokuuta, ja töiden on määrä alkaa touko-kesäkuun vaihteessa. Henkilökohtainen tavoitteeni on edistää asia niin, että alue olisi käytössä loppukesällä, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Antti Laine.

 

Kunta ja kyläyhdistys laativat alueen käyttöoikeudesta sopimuksen 8. toukokuuta.

Sen mukaan kunta rakentaa alueelle lasten leikkipuiston kustannuksellaan. Leikkipuistoon tulee ensi vaiheessa muun muassa pienille lapsille hiekkalaatikko, karuselli ja kiipeilyteline.

Ämmänhaudanmäen kyläyhdistys puolestaan laajentaa aluetta lähivirkistysalueeksi omalla ja hankeavustusten kautta saatavilla varoilla.

Lisäksi yhdistys vastaa alueen yleisestä siisteydestä ja ylläpidosta.

– Aiomme myös parantaa alueella kulkevaa luontopolkua, sillä se on jäänyt osittain uusien talojen alle, ja siistimme latupohjan ojien varret ennen kuin leikkipuisto otetaan käyttöön, Laine selvittää.

Tuleva alue on kaikkien vapaasti käytettävissä, riippumatta siitä, ovatko käyttäjät yhdistyksen jäseniä vai ei.

– Alue on tarkoitettu kaikille vesilahtelaisille. Emme halua syntyvän tunnetta, että lähivirkistysalue tehdään suppealle porukalle, vaikka meillä on alueen käyttöoikeus. Sopimus on laadittu kunnossapitoa ja kehittämistä varten, Laine selventää.

– Nykyisen kunnan johdon kanssa projektin johtaminen on ollut helppoa, hän kiittelee.

Vilja Laine (vas.), Säde Lehtonen, Viljami Lehtonen ja Helmi Laine temppuilevat kivien ja kantojen päällä. Taustalle nousee uusi lähivirkistysalue. Kuva: Katariina Rannaste

Uuden kyläyhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää kylän asukkaiden yhteistyötä, edistää kyläkulttuurin kehittymistä ja asukkaiden viihtyvyyttä.

Yhdistyksen perustaminen sai pontta viime vuonna, kun kunta rakensi Ämmänhaudanmäkeen asukkaiden kauan kaipaaman laavun.

– Kun laavu oli valmis, aloimme pohtia, pitäisikö perustaa kyläyhdistys, Antti Laine kertoo.

Yhdistyksen aktiivinen ote näkyy muun muassa tulevana lauantaina 18. toukokuuta, kun Ämmänhaudanmäessä järjestetään pihakirpputoritapahtuma.

Myös Narvan kesätorilta on varattu kyläyhdistykselle yksi kahvitusvuoro ja syksyyn kaavaillaan leikkipuiston avaustapahtumaa.

Säde ja Viljami Lehtonen, Vilja Laine sekä Laura Lehtonen tutkivat Antti ja Helmi Laineen pitelemää karttaa. Kuva: Katariina Rannaste

Ämmänhaudanmäki on rakentunut reilun kymmenen viime vuoden aikana. Alueelle valmistui ensin muutamia omakotitaloja ja nyt talouksia on 39. Kaksi on vielä tekeillä.

– Alue on rakentunut kolmessa osassa. Ensimmäisten, vuonna 2012 valmistuneiden talojen jälkeen tuli pieni hiljainen jakso, kunnes rakentaminen alkoi vilkastua vuonna 2015 ja räjähti koronavuosina. Nyt alue alkaa olla täynnä, Antti Laine kuvaa.

Laine on ehtinyt rakentaa puolisonsa Kirsin kanssa jo kaksi omakotitaloa Ämmänhaudanmäkeen. Vuosi sitten valmistui talo, jonka he itse suunnittelivat ja hartiapankkivoimin rakensivat.

Alueen ensimmäisten kodinrakentajien joukossa ovat myös Laura ja Asko Lehtonen. Heitä Ämmänhaudanmäessä viehätti alueen rauhallisuus ja sopiva tonttikoko.

– Tontin edullinen hinta ja päiväkodin läheisyys toi meidät Tampereelta Vesilahteen. Alueen luonto on myös hieno, he toteavat.

– Alueella ei ole yhtään taloa, jonka pihasta ei pääsisi metsään, Antti Laine vahvistaa.