Helle tukaloittaa myös eläinten oloa – katso vinkit lemmikkien viilentämiseen

Helteinen sää voi aiheuttaa lemmikille tukalaa oloa, mutta olla pahimmillaan myös haitaksi terveydelle.

Lemmikin omaan arviointikykyyn ei voi luottaa sen lämmönsäätelyssä, vaan omistajan on huolehdittava lemmikin viileydestä. Kuva: Anne Kylmäoja / Liikenneturva

Helteiden aikaan lemmikin viilentämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (HESY) tiedotteessa muistutetaan, että lemmikin omaan arviointikykyyn ei pidä luottaa sen lämmönsäätelyssä. Siksi omistajan tulee huolehtia, että lemmikin elinolosuhteet ovat turvalliset myös helteillä.

HESYn tiedotteen mukaan lemmikkien lämmönsäätelyä haittaa muun muassa se, etteivät ne pysty hikoilemaan samalla tavalla kuin ihmiset. Koira säätelee ruumiinlämpöään läähättämällä ja tassujen kautta hikoilemalla. Kaikki lemmikit eivät kykene viilentämään itseään lainkaan.

Lämpimät säät vaativat omistajalta lemmikkien voinnin tarkkailua ja tiettyjä varotoimenpiteitä. HESYn tiedote kehottaa aina pitämään raikasta vettä lemmikin saatavilla. Pienlemmikkien häkit ja terraariot tulee pitää poissa suorasta auringonpaisteesta.

Lenkkeily ja muu ulkoilu kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Lemmikille mukavimpia ulkoilupaikkoja ovat nurmi- tai hiekka-alueet, sillä kuuma asvaltti saattaa polttaa lemmikin anturoita.

Pitkäkarvaisten koirien trimmaaminen saattaa vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta lemmikin viilentämiseksi. Turkin leikkausta on harkittava rotukohtaisesti, sillä se suojaa lemmikkiä auringolta ja hyönteisiltä. Turkin harjaaminen voi tuoda helpotusta kissan oloon helteillä.

Jos nesteytyksestä ja viileydestä ei huolehdita, helle voi aiheuttaa lemmikille lämpöhalvauksen. Kissan ja koiran lämpöhalvauksen merkkejä ovat voimakas läähätys, kuolaaminen ja tukala tai levoton olo. Lämpöhalvauksesta kärsivä pienlemmikki, kuten marsu, saattaa vaikuttaa nuutuneelta ja hengittää lyhyin, terävin henkäyksin.

Jos lemmikillä on syytä epäillä lämpöhalvausta, se on siirrettävä heti viileään ja varjoisaan paikkaan sisätiloihin. Lemmikki peitellään viileällä vedellä kostutetuilla pyyhkeillä. Sille voi juottaa viileää vettä pienissä erissä.

Vaikka lemmikki vaikuttaisi ensiavun jälkeen hyvinvoivalta, on se vietävä aina tarkastettavaksi eläinlääkärille.