Koti maalaismaisemaan

Yleisömäärä räjähti käsiin Kuivaspään kylämarkkinoilla.
Vuoden ikäinen Patrik Saarela (toinen oik.) ihasteli traktoria lähituntumassa yhdessä 6-vuotiaan isoveljensä Sulo Saarelan, isänsä Toni Saarelan ja äitinsä Reetta Laitisen kanssa. Kuva: Annika Eronen
On uskomatonta, miten piskuinen kyläyhdistys onnistuu täysin vapaaehtoisin voimin järjestämään tapahtuman, jossa käy väkeä pelkästään aamupäivän aikana jo satoja. Puolen päivän aikaan Kuivaspään ja ympäristön kyläyhdistys ry:n aktiivit voivat vain katsella onnellisina ympärilleen, kun autoja on pysäköitynä satojen metrien matkalle lähelle kylämarkkinoiden tapahtumapaikkaa.

– Viime vuonna järjestimme tapahtuman ensimmäisen kerran ja nyt siis toisen. Voi siis sanoa, että tämä on jo perinteinen tapahtuma, naurahtaa yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Tammilehto.

– Viime vuonna kävijöitä oli runsaat kolmisen sataa, nyt sama määrä ylitettiin jo aamupäivän aikana.

Lempäälän Ruskea-ahteella asuva Reetta Laitinen on miehensä Toni Saarelan kanssa hyvin viehättynyt Kuivaspään maalaismaisemista.

– Olemme parhaillaan rakentamassa tänne pelto- ja metsämaisemiin omaa kotia, Laitinen kertoo.

– Tarvitsemme lisää tilaa perheenlisäyksen vuoksi ja Toni halusi rakentaa meille vielä kerran oman talon. Myös viimeistä edellisen kotimme hän teki. Ihastuimme Kuivaspäähän ja tontin paikkaan, tulevasta kodistamme aukeaa niin kaunis näkymä, ettei tosikaan. Alue on lähellä kaikkea, mutta samalla ihan metsässä hiekkatien päässä. Paikka vei mennessään, Laitinen kertoo onnellisena.

Kyläyhdistyksen aktiivit Päivi Tammilehto (vas.), Kirsi-Maria Hirsikangas ja Anna Länninki ehtivät hekin hetkisen hengähtää Kuivaspään kylämarkkinoilla. Kuva: Annika Eronen
Samalla Laitinen kertoo yllättyneensä, miten aktiivinen kyläyhteisö Kuivaspään seudulta löytyy.

– Aivan ihana. En edes tiennyt, että tällaisia kyläyhteisöjä on. Täällä pidetään yhtä ja tuli heti tervetullut ja lämmin olo, Laitinen sanoo.

Kylämarkkinapäivää valmisteltiin talkoovoimin puolisen vuotta ja paikan päällä löytyi jokaiselle perheenjäsenelle jotakin.

– Meillä on täällä poniratsastusta, kasvomaalausta, maatalouskonenäyttely, Mimi ja Kuku esiintymässä, pomppulinna ja paljon muuta, Tammilehto kertoo.

– Paloautokin oli paikalla pari ensimmäistä tuntia. Syötävistä löytyy muun muassa hattaroita, pitsaa, makkaraa, vohvelia, munkkia ja kahvia. Taustalla on myös ajankohtainen kierrätysaate peräkonttikirppiksen kautta. Toisen romu on toisen aarre, Tammilehto kiteyttää.

Annika Eronen

Mimi ja Kuku eli Maika Nurminen (vas.) ja Voima Kulmala ovat esiintyneet yhdessä jo 21 vuoden ajan. Kuva: Kari Pusa
Taneli Ylinen vei 3-vuotiasta tytärtään Helmi Ylistä hartioillaan Kuivaspään kylämarkkinoilla. Mukana oli myös perheen äiti Hanna Ylinen. Perhe on kotoisin Nokialta. – Ensimmäistä kertaa oltiin mukana, kun huomasin aamulla ilmoituksen tapahtumasta netissä. Ponilla käytiin ajelulla ja hattara ostettiin matkaevääksi, Taneli Ylinen kertoi. – Oli kyllä mukavaa. Kuva: Kari Pusa