Mihin roskikseen hyttyskarkotteet ja rikkoutuneet uimalelut kuuluvat? – katso vinkit juhannuksen jätteiden lajitteluun

Kesän aktiviteeteista syntyy paljon jätettä, joiden oikeaoppinen kierrättäminen on kysymysmerkki.

Mikäli omassa taloyhtiössä ei ole jätekatosta, voi lajitellut jätteet kierrättää kunnan kierrätyspisteillä. Kuva: Erkki Koivisto
Oli juhannussuunnitelmissa sitten festarit, mökkeily tai grillaaminen, syntyy keskikesän juhlinnasta paljon jätettä. Grillihiilet, tyhjät hyttyskarkotteet ja rikkinäiset uimalelut ovat jätettä, joiden sijoitusastiaa kierrätyspisteellä moni epäröi.

Kesän aktiviteeteista syntyy paljon sellaista jätettä, jota normaalissa arjessa ei ole, kertoo L&T:n tiedote. Lajittelemalla jätteet oikein poltettavan sekajätteen määrä pidetään mahdollisimman pienenä.

Juhannusherkkujen valmistamisesta syntyvä jäte on syytä kierrättää oikeaoppisesti. Muoviset makkara- ja grillilihapaketit sekä muoviset jäätelöpakkaukset menevät huuhtelun kautta muovijätteeseen. Kartonkiset jäätelöpaketit tulee kierrättää keräyskartonkina.

Ruuan valmistukseen käytetyt grillihiilet, kuten myös tupakantumpit ja tuhka, jäähdytetään, suljetaan tiiviiseen pussiin ja laitetaan sekajätteeseen. Jäähdyttämättömänä tai kytevänä jäteastiassa tällainen jäte voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Etenkin mökkiruokailussa kertakäyttöastioiden käyttäminen on helppo vaihtoehto. Kartonkiset kertakäyttöastiat kuuluvat huuhtelun jälkeen pahvinkeräykseen. Sen sijaan muoviset kertakäyttöastiat menevät sekajätteeseen, eivät muovinkeräykseen.

Hyttysmyrkky on keskikesän mökkeilijän paras kaveri. Tyhjien hyttyskarkotteiden hävittämisessä on oltava huolellinen, sillä ne ovat vaarallista jätettä eivätkä siksi kuulu esimerkiksi sekajätteeseen. Ne on toimitettava vaarallisen jätteen keräyspisteelle, joita löytyy kuntien jäteasemilta ja keräyspisteiltä.

Vesileikeissä hajonneet uimarenkaat, rantapallot ja uimapatjat eivät kuulu muovinkeräykseen, L&T:n ympäristömanageri Kimmo Heikkinen muistuttaa. Ne valmistetaan usein PVC-muovista ja hävitetään siksi sekajätteeseen. Tyhjät aurinkorasvapullot taas kuuluvat muovinkeräykseen, koska ne ovat pakkausmuovia.

Oikeaoppisella kierrättämisellä varmistetaan, etteivät jätekatoksen tai kierrätyspisteen sekajäteastiat tursua roskaa juhannuksen jälkeen.