Ympärivuorokautiset hoitopaikat Lempäälässä?

Kirjoittaja on huolissaan ikäihmisten palveluista. Kuva: LVS-arkisto
Kuka järjestää tai ketkä järjestävät ympärivuorokautisia hoitopaikkoja Lempäälässsä? Me sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat olemme tulleet siihen ikään, ettemme enään kaikki pärjää yksin tai saatikka kaksin. Sairaudet lisääntyvät eikä mikään niistä parane.

Olen seurannut erästä kotona asuvaa pariskuntaa, joista toinen on pyörätuolissa liikkuva ja toisella hitaasti voimistuva sairaus. Heillä on käynyt kotiapu päivittäin tietyt tunnit. Sukulaisetkin ovat auttaneet vaikeimpina hetkinä.

Tämä apuhan on ollut tarjolla vain pyörätuolissa olevalle. Esimerkiksi kahden hengen taloudessa ruoka valmistetaan vain toiselle. Hernekeiton valmistamiseen tarvitaan siis kaksi kattilaa eli kummallekin oma annos.

Kuka käy arvioimassa meidän selviytymisemme tässä kiristyvässä yhteiskunnassa? Nuoremman virkakunnan mielestähän me olemme tämän yhteiskunnan roskia, jotka täytyy kiireesti lakaista maton alle syrjään kuluttamasta yhteiskunnan rahoja. Me vanhempi ikäluokkahan olemme tosin synnyttäneet nämä nuoremmat työssäkäyvät ikäluokat ja kasvattaneet heidät.

Onko kasvatuksemme ollut liian itsekeskeinen, kun suhtautuminen meihin vanhuksiin on niin kylmäkiskoinen muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Suurin osa eläkeläisistä ei kylve rahassa kuten Roope setä, mutta he eivät näytä puutteitaan vaan iloitsevat jokaisesta kuluneeesta päivästä.

Esko T. Koiranen

Lempäälä