Kesäpäivän pieniä iloja

Valkoinen vilahdus silmäkulmassa sai pysähtymään ruokatunnille rientäessä. Kirkon kiviaidan vieressä lepatteli pian toinen perhonen. Pysähdyin arvuuttelemaan tarkempaa lajimääritystä, tunnen huonosti näitä siivekkäitä. Kuvausetäisyydelle perhonen ei minua päästänyt, arvelin kaaliperhoseksi.

Suomalaiset aikovat tänä kesänä matkustaa alan kyselytutkimusten mukaan aiempaa enemmän kotimaan kohteisiin. Syitä on monia, yksi suurista vaikuttajista on epävarma taloustilanne. Myös erilaiset kriisit ovat vähentäneet jonkin verran halua matkustaa ulkomaille.

Toki moni ottaa siivet alleen ja käy katsastamassa kohteita kauempanakin. Kotimaan matkailu ja lähimatkailu on syytä sisällyttää lomaohjelmaan joka tapauksessa. Matkailu avartaa, myös lähimatkailu. Lyhimmillään kotinurkkien löytöretket muodostuvat vaikka selvittämällä, millaisia kohteita omassa tai naapurikunnassa on, olenko käynyt niistä jokaisessa. Kohde voi olla kesäteatteri, kahvila, kirpputori tai vaikkapa päivittäistavaraostosten teko vaihtelun vuoksi jossain ei-vielä-tutussa kaupassa. Tällöin grillimakkaran ostostakin voi muodostua seikkailu.

Ihailen pienten lasten taitoa tarttua hetkeen. Muu maailma katoaa, kun lapsi keskittyy kaivelemaan simpukankuoria uimarannalta tai rakentaa hiekkalaatikolla omaa universumiaan. Kun jäätelöpalloa lipovan lapsen katse keskittyy ja otsaan muodostuu hienoinen ryppy, on pysähtymisen aika. Kohta seuraava kysymys todennäköisesti on jotain, mitä et olisi ikinä tullut ajatelleeksi. Keskity siihen.

Kännykästä on tullut sekä käden jatke että aikasyöppö. Kännykkäsovelluksista ja sen kameraominaisuudesta on hyötyä vaikka siihen perhosen tunnistamiseen, aikataulujen tarkistamiseen tai kesäteatterin lippujen ostoon. Helposti älypuhelin vie kuitenkin sen ajan, jota tarvitaan havaitakseen ne lähiympäristön ihmeet. Katse sinivalossa perhoset, auringonlaskut tai sateenkaaret jäävät auttamatta huomaamatta.

Niin se perhonen. Kaaliperhonen on turvallinen veikkaus alkukesän valkeisiin lepattajiin. Kaaliperhonen on paitsi yksi perhoslaji, myös oma runsaslukuinen heimonsa. Auroraperhonen, naurisperhonen, lanttuperhonen tai vaikka sinappiperhonen kuuluvat kaaliperhosten heimoon. Selvitin tämän puhelimella netistä. Kärsivällisyyttä vaati istahtaa niin pitkäksi aikaa tarkkailemaan liitäjiä, että pääsin riittävän lähelle havaitsemiani yksilöitä. Se oli kaaliperhosista ehkä yleisin, lanttuperhonen, pieris napi.

Jätetään kesällä aikaa itsellemme tehdä niitä pieniä, isoja havaintoja. Niitä voi tehdä aivan lähelläkin. Se onnistuu helposti vähälumisen kesän mittaan.