MAINOS

Öljyn lisäaineet – mitä tulee tietää?

Öljyn lisäaineet ovat olleet aiheena kiistelyjä niin mekaanikkojen kuin autoharrastajienkin keskuudessa ympäri maailmaa. Valmistajat väittävät, että nämä tuotteet voivat parantaa moottorin suorituskykyä ja kestävyyttä, sekä vähentää polttoaineenkulutusta, huoltovälejä ja moottorin melua. 

Mutta kannattaako sijoittaa rahaa näihin lisäaineisiin?

Trodo.fi tutkii tässä artikkelissa öljyn lisäaineiden toimintaperiaatetta ja erilaisia lisäaineita, jotka ovat tällä hetkellä saatavilla markkinoilla. Kun otetaan huomioon mahdolliset edut, jotka öljyn lisääminen voi tuoda, voit harkita, olisiko se hyödyllinen ratkaisu autollesi.

Mitä ovat öljyn lisäaineet?

Moottoriöljyn tärkein tehtävä on voitelu ja kitkan vähentäminen moottorin liikkuvien osien välillä. Mutta moottoriöljyllä on myös muita merkittäviä toimintoja auton moottorissa. Se suojaa korroosiolta, poistaa epäpuhtauksia ja auttaa pitämään moottorin jäähdytettynä ajon aikana. 

Moottoriöljyyn lisättävät lisäaineet ovat avustajia, jotka parantavat sen suorituskykyä. Perusöljyyn lisätään siis kemikaaleja. Kaikki markkinoilla olevat moottoriöljyt sisältävät noin 15-30% lisäaineita.

Ajan myötä ja hapettumisen vuoksi moottoriöljy heikkenee luonnollisesti. Mitä enemmän öljyä käytetään, sitä enemmän arvokkaita lisäaineita se menettää. Jotkin lisäaineet voivat myös heikentyä vuorovaikutuksessa metallien ja muiden pintojen kanssa, mikä saattaa johtaa kitkan aiheuttamiin ongelmiin. 

On tärkeää käyttää moottoriöljyä, joka sisältää riittävästi lisäaineita, jotta voidaan välttää suurempi kulumisen riski moottorissa ja sen osissa. Riittämättömät lisäaineet voivat aiheuttaa polttoaineen kulutuksen kasvua, ruostetta ja korroosiota, ylikuumenemista ja muita vakavia moottorivaurioita. 

Moottoriöljyn lisäaine tarjoaa monia etuja, jotka auttavat suojaamaan moottoria ja säästämään rahaa. Ne luovat öljykalvon, joka on 5-10 kertaa kestävämpi kuin tavallinen öljy. 

Voit etsiä auton varaosia ja moottoriöljyjä myös Black Friday tarjousten joukosta.

Millaisia etuja moottoriöljyn lisäaineissa on?

Ostaessa öljyn lisäaineita saat monia etuja, kuten:

  • Moottoriöljyllä on tärkeä rooli moottorin puhtauden ja toimivuuden kannalta. Öljyn lisäaineet pystyvät puhdistamaan epäpuhtauksia osien väliltä ja vähentämään kitkaa moottorissa. 
  • Vanhemmissa autoissa ruoste on yksi merkittävimmistä moottoriongelmien aiheuttajista. On kuitenkin mahdollista ehkäistä ruostumista lisäämällä lisäaineita moottoriöljyyn, mikä parantaa voitelua ja vähentää kitkaa. 
  • Yksi yleisimmistä syistä moottorivaurioihin on öljyn epätasapaino, jossa moottori polttaa liikaa tai liian vähän öljyä. Tämä voi aiheuttaa kitkaa ja kuluttaa moottorin komponentteja nopeammin. Öljyn lisäaineiden käyttö on yksi tapa parantaa öljyn laatua ja saada aikaan parempi suorituskyky moottorille.

Erilaiset öljyn lisäaineet

Öljyyn voi kuulua erilaisia lisäaineita. Trodo voi auttaa sinua etsimään parhaat öljyn lisäaineet.

Antioksidantit

Hapettumista esiintyy lähes kaikissa lämpötiloissa, mutta se on yleensä enemmän havaittavissa korkeammissa lämpötiloissa ja kosteassa, saastuneessa ympäristössä. Hapettumisprosessi tuottaa happea sisältäviä happoja, jotka voivat aiheuttaa korroosiota. 

Öljyn lisäaineet, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, ovat välttämättömiä öljyjen käyttöiän pidentämiseksi ja hapettumisen hidastamiseksi. Ne ovat olennainen osa voiteluaineita ja rasvoja.

Suoja- ja estonestoaineet korroosiota ja ruostumista vastaan

Tiettyjen lisäaineiden lisääminen moottoriöljyyn voi auttaa vähentämään tai poistamaan ruostetta ja korroosiota. Nämä lisäaineet toimivat neutraloimalla happoja, jotka voivat olla läsnä öljyssä ja muodostavat suojakerroksen kosteutta vastaan. 

On yleistä, että törmää erilaisiin korroosionestoaineisiin öljyissä ja rasvoissa, koska jotkut niistä suojaavat tiettyjä metalleja. Bariumsulfaatin ja kalsiumin seoksesta valmistettu lisäaine auttaa luomaan tämän suojakerroksen metalliosille, ehkäisten ruosteen muodostumista.

Puhdistusaineet

Näiden lisäaineiden tarkoituksena on pitää moottori puhtaana estämällä lian muodostumista moottorin osiin. Nämä emäksiset lisäaineet auttavat myös neutraloimaan happoa, joka muodostuu moottoriöljyyn hapettumisen seurauksena.

Öljyn lisäaineet, jotka muuttavat viskositeettia

Viskositeettia parantavat lisäaineet ovat tärkeitä moottoriöljyssä, sillä ne estävät öljyn ohentumista korkeissa lämpötiloissa sekä parantavat sen virtaavuutta matalissa lämpötiloissa. Tämä auttaa säästämään polttoainekustannuksia ja vähentämään komponenttien kulumista.

Näitä lisäaineita käytetään usein moottoriöljyissä, kuten SAE 5W-30 tai SAE 15W-40, ja niillä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia.

MAINOS