Tässä ja nyt

Amerikkalainen kirjailija John Gurda havainnoi kotimaansa yhteiskunnallista tilannetta ja pahoiteli maansa jakautumista kahteen voimakkaaseen leiriin. On vaikea jakaa ihmisiä poliittisesti kahdenlaisiin ryhmiin, sillä kummallakin puolella voi olla samoja arvoja noudattavia ihmisiä. Hän havainnollisti , että joku saattaa olla liberaali, mutta siti käydä kirkossa.

Tulkitsisin asiaa niin, että ainakin hänen tuntemansa liberaalit eivät halua hyväksyä kirkossa käyntiä. Kokonaisuuden kannalta on vaarallista, kun kristilliset arvot halutaan mitätöidä ja hämmästyttävää kun niitä pulpahtaa esiin odottamattomissakin tilanteissa itselleen tilaa etsien. Näin siellä, mutta asia ei ole vieras meillekään.

Tavaksi on esimerkiksi tullut Jumalan nimen kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella. Jumalan persoona on elämän olemassaolon perusta, jos hänet halutaan sekoittaa kaikenlaiseen olevaisen sekaan, häntä ei enää kunnioteta. Olen ihmetellyt, miten laajalti tämä kirjoitustapa on levinnyt.

Halutaan tuoda julkiseksi oma näkemys ja samalla laajennetaan asiaa ja halutaan toistenkin olevan samaa mieltä. Itse asiassa vaaditaan oman menettelyn toteutumista toistenkin kohdalla. Uskonnon harjoittaminen julkisesti elämässä, lainsäädännössä ja kirkkoon kuuluminen eivät sovi vapaamieliseen elämään.

Usko Kaikkivaltiaaseen Jumalaan näkyy arjen teoissa ja elämäntapana. Näitä vastaan taistellaan, koska tavoitteena on tehdä usko ainakin näkymättömäksi tai mieluiten olemattomaksi. Mutta Jumalan vastustaja on täysin tyhjän päällä. Häviävät pahuuden voimat ovat yllyttämässä hetkelliseen hurmioon. Pahuus tulee kuitenkin ajallaan saamaan palkkansa, mikä tarkoittaa rangaistusta.

Kun jumalankieltäjä on tyhjän päällä, Herraan turvaava puolestaan elää lujassa luottamuksessa Isään Jumalaan, joka on koko kosmoksen, maailmankaikkeuden Luoja ja ylläpitäjä, ajan Herra. Mitään ei maailmassa tapahdu hänen tietämättään. Ihmisen turva on luottamus Jumalaan.

”Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkää mitään pahaa”. On aivan eri asia olla Isän Jumalan suojassa kuin olla pahan voimien aiheuttamien pelkojen riepoteltavana. Uskoon kuuluu yli ymmärryksen käyvä ylistys ja kiitollisuus. Raamattu avaa taivaan ovea ja uskon vahvistukseksi näyttää enkelten ylistyksen:

”Ylistys ja kirkkaus
viisaus, kiitos,
kunnia, valta ja voima
meidän Jumalallemme
aina ja ikuisesti. Amen”

Kristuksen kädet ovat kohotettuina ja kutsuvina. Hän antaa anteeksiannon ja levon. Tässä ovat ihmisen olemassaolon ja ongelmien ratkaisu, mikään ei ole tyhjän päällä.

Mirja Miettinen