Valonpisaroita

Avioliitto päättyy joko avioeroon tai puolison kuolemaan. Minulta se päättyi jälkimmäiseen huhtikuussa, kun puolisoni kuoli syöpään puolentoista vuoden sairauden jälkeen.

Yhteisiä, elämäntäyteisiä vuosia ehti kertyä lähes neljäkymmentä. Vaikka kuolema oli odotettavissa, ei siihen voinut juurikaan varautua. Kuoleman hetki on meiltä kaikilta salattu.

Pystyin tekemään paljon etätöitä puolison sairastaessa ja olemaan potilaan seurana tietäen, että tämä elämänvaihe tulee kohta päättymään. Työyhteisöstä löytyi ihania työkavereita, jotka tiesivät millainen polkuni oli ja miksi en ilmestynyt lähitöihin. Valonpisarat olivat siinä vaiheessa aika pieniä, mutta sitäkin kirkkaampia. Ne liittyivät puolison voinnin parempiin hetkiin, jotka kuitenkin vähenivät viimeisten viikkojen aikana.

Aikuiset lapsemme ja heidän perheensä ovat olleet valonpisaroita viime vuodet jo ennen puolisoni sairastumista. Neljä lapsenlasta, iältään 4-7 vuotta, ovat osoittaneet kuinka elämään pitäisi suhtautua ja surukin käsitellä niin, ettei jää siihen makaamaan.

Lapset tietävät papan sairastaneen ja kuolleen ”oltuaan tosi kipeä” ja juttelemme asiasta usein aina tavatessamme, mutta lapset jatkavat sitten menoaan ja sitähän riittää. Valonpisaroita on ilmassa, kun lasten osuvia lausahduksia pohtii itsekseen.

Ystäväpiiri meni osittain uusiksi puolison sairauden aikana. Kaikki eivät pysty käsittelemään vakavaa sairautta ja sen tiedossa olevaa lopputulemaa lainkaan. Tosiystävät pysyivät ja pysyvät edelleen tuoden valonpisaroita hiljaisiin hetkiin, yhdessä on itketty ja naurettu. Sydäntä lämmittävä Whatsapp-viesti tai joskus pitkäkin puhelu tuovat uskoa huomiseen. Yhteiset syömiset ja kahvittelut ovat voimaannuttavia juuri nyt ja toivon niiden jatkuvan edelleen.

Tuure Kilpeläisen laulut ovat soineet autoilumusiikkina usein.

Valon pisaroita vasten pimeää

Meille putoaa, valon pisaroita

Valon pisaroita, kun toivo häviää

Meille putoaa, valon pisaroita.

Anna-Maija Kurki

kirkkovaltuutettu, Vesilahti